Ascultă Radio Antena Satelor Live

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la Ramada Plaza Craiova, unde timp de două zile se va desfăşura un târg festival de gastronomie şi oenologie cu specific est-european cu peste 50 de expozanţi şi intrare liberă.

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Foto: Pixabay.com

22 Noiembrie 2024, 12:41

Chefi şi specialişti în gastronomiile din 11 ţări est-europene vor prezenta preparate specifice la deschiderea 'Festivalului de vinuri şi mâncăruri' care va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, la Ramada Plaza Craiova, de la orele 12:00.
Oraşul îşi întăreşte astfel vocaţia culturală şi turistică de capitală gastronomică est-europeană printr-un eveniment cu gusturi rafinate: două zile de socializare şi degustări pentru descoperiri senzoriale, prezentări, dezbateri ori conferinţe pe teme culinare şi oenologice îi aşteaptă pe cei prezenţi la Ramada Plaza în datele de 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, începând cu orele 12:00.
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la orele 12:00 la 20:00, în deschiderea evenimentului, cele 11 restaurante participante la proiectul 'Craiova, capitală gastronomică est-europeană' vor scoate la rampă - şi la degustare - meniurile care promovează ţările reprezentate în proiect: Azerbaidjan, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria.
Totodată, elevii şi profesorii Liceului de Industrie Alimentară din localitate, iniţiatori ai proiectului alături de Primăria Municipiului Craiova, vor prezenta produse de inspiraţie locală.
Urmează mai multe ore de expoziţie în care toţi cei prezenţi vor putea să-şi exploreze şi dezvolte propriile interese de cunoaştere practică şi teoretică, într-o atmosferă jovială, la standurile celor 13 crame şi peste 25 de furnizori artizanali ori industriali de produse alimentare prezenţi la eveniment.
Vor avea loc degustări şi lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi şi produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile şi mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale.
Duminică, 1 decembrie, de la orele 12:00 şi până la orele 18:00 - de Ziua naţională a României - pe lângă atmosferă festivă a acestei ocazii speciale din fiecare an şi pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanţii prezenţi la eveniment, vor avea loc şi lucrările conferinţelor despre identitatea naţională 'Gastronomia - cu bune, cu rele', în cadrul cărora practicieni din turism şi producţie alimentară vor conferenţia împreună cu specialişti din alte domenii de relevanţă, în context interdisciplinar, despre brandul de ţară, branduri de regiuni, turism şi plusvaloarea pe care producţia alimentară şi serviciile de ospitalitate turistică o pot aduce României.

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
Util in Agricultura 27 Noiembrie 2025, 13:28

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității

În ciuda aparenței sale inerte, solul cultivat este un ecosistem dinamic, complex și plin de viață, adăpostind miliarde de...

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale