Ascultă Radio Antena Satelor Live

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

Există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor de a avea practici durabile și responsabile din punct de vedere social la fiecare pas al lanțului de producție alimentară.

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

15 Februarie 2023, 13:28

Acest lucru creează o nevoie reală de sisteme și procese convenite la nivel internațional.

Ce este responsabilitatea socială?
Responsabilitatea socială a devenit unul dintre cei mai importanți factori pentru măsurarea performanței organizației dvs. și acest lucru este valabil pentru toate sectoarele societății. Responsabilitatea socială este datoria legală și voluntară a unei organizații de a lua în considerare impactul social și de mediu al deciziilor și activităților sale. O strategie de responsabilitate corporativă subliniază modurile în care o organizație contribuie la dezvoltarea durabilă, se implică cu părțile interesate și se comportă etic.

ISO 26000 - Ghid privind responsabilitatea socială
Un răspuns la această cerere este o nouă orientare pentru sectorul agroalimentar privind implementarea standardului internațional de responsabilitate socială, ISO 26000. PD ISO/TS 26030 - Responsabilitate socială și dezvoltare durabilă – Ghid privind utilizarea ISO 26000:2010 în domeniul alimentar lanț, a fost publicat la începutul acestui an.
Noul ghid oferă sectorului agroalimentar câteva idei specifice despre cum să funcționeze pentru a asigura rezultate durabile, așa cum este subliniat în ISO 26000, care este conceput pentru a ajuta organizațiile să funcționeze în mod etic și transparent.
În noul document, există îndrumări cu privire la modul în care o organizație din lanțul de producție alimentară poate contribui la dezvoltarea durabilă, continuând să țină cont de legile și reglementările locale și luând în considerare nevoile și așteptările părților interesate. Ideea este că aceasta va ajuta toate tipurile și dimensiunile de organizații din lanțul alimentar, de la organizații de producție primară, cum ar fi fermele, la alte întreprinderi alimentare, cooperative, procesatori și comercianți cu amănuntul, în eforturile lor de a dezvolta activități care vor avea ca rezultat o responsabilitate socială mai mare. rezultate, așa cum este încadrat în ghidul ISO 26000.

Unele dintre domeniile acoperite direct de standard sunt:
Guvernanța organizațională – integrare cu planuri strategice, revizuiri, responsabilitate și conformare legală;
Drepturile omului – due diligence; drepturile economice, sociale și culturale;
Practici de muncă – dialog social, SSM, dezvoltare umană și formare;
Mediul – prevenirea poluării, utilizarea durabilă a resurselor, adaptarea la schimbările climatice;
Practici de operare corecte – anticorupție, concurență loială, implicare politică responsabilă;
Probleme legate de consumatori – marketing echitabil, consum durabil;
Implicarea și dezvoltarea comunității – dezvoltare și acces la tehnologie, investiții sociale.
Genul de provocări remarcate pentru lanțul alimentar pentru tema practicilor corecte de operare sunt, de exemplu, „adoptarea unui comportament de cumpărare responsabil care să ia în considerare caracteristicile specifice producției agricole (atomizarea structurilor de producție, volatilitatea prețurilor, caracterul ciclic al producția agricolă etc.) și menținerea sustenabilității economice a diferiților parteneri din lanțul alimentar;
Sectorul agroalimentar joacă un rol uriaș în dezvoltarea durabilă a lumii noastre. Prin urmare, utilizarea PD/ISO/TS 26030 ar trebui să ajute atât la îmbunătățirea responsabilității sociale în industria alimentară, cât și să aibă un impact pozitiv în general. Utilizarea ghidului va ajuta, de exemplu, organizațiile alimentare să contribuie la multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, nu doar obiectivul nr. 2. foametea zero, ci și alte obiective notabile, cum ar fi obiectivul nr. 8, privind munca decentă și creșterea economică și obiectivul nr. 12 privind consumul și producția responsabilă.
Această legătură directă cu ODD-urile ONU este întărită de participarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la elaborarea documentului.
În plus, această specificație tehnică ISO va ajuta la armonizarea diferitelor abordări ale durabilității în sector la nivel internațional, oferind utilizatorilor un avantaj competitiv.
PD/ISO/TS 26030 este o aplicație pentru sectorul alimentar a ISO 26000, Ghid privind responsabilitatea socială, standardul de vârf al ISO pentru responsabilitatea socială. A fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, al cărui secretariat este deținut de AFNOR, membru ISO pentru Franța.
Organizațiile trebuie să includă responsabilitatea socială în operațiunile și misiunile lor. Standardele pot ajuta nu numai să ia măsuri, ci și să demonstreze angajamentul lor față de dezvoltarea durabilă și sprijinul comunității.

Care este diferența dintre agricultura bio-ecologică și agricultura ecologică?
Util in Agricultura 22 Aprilie 2023, 17:34

Care este diferența dintre agricultura bio-ecologică și agricultura ecologică?

„Agricultura bio-ecologică” (sau organică) și „agricultura ecologică” par să însemne același lucru. Cu toate acestea, există...

Care este diferența dintre agricultura bio-ecologică și agricultura ecologică?
UE pregăteşte compensaţii pentru fermieri şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene
Util in Agricultura 19 Aprilie 2023, 16:11

UE pregăteşte compensaţii pentru fermieri şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro (109,32 milioane de dolari) pentru fermierii din ţările...

UE pregăteşte compensaţii pentru fermieri şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene
Cum se alege corect folia pentru solarii. Sfatul specialistului
Util in Agricultura 07 Aprilie 2023, 11:22

Cum se alege corect folia pentru solarii. Sfatul specialistului

Specialiștii ne sfătuiesc să folosim folie profesională la amenajarea solariilor, deoarece se pretează nevoilor climatice din...

Cum se alege corect folia pentru solarii. Sfatul specialistului
Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice
Util in Agricultura 30 Martie 2023, 18:53

Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice

Cum poate ameliorarea plantelor să ajuta la producerea alimentelor sănătoase într-un climat în schimbare?

Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice
O victorie rapidă în lupta împotriva crizei climatice
Util in Agricultura 07 Martie 2023, 11:28

O victorie rapidă în lupta împotriva crizei climatice

Sprijinul tehnic FAO pentru investiții ajută la îmbunătățirea mijloacelor de trai și a nutriției, reducând în același timp...

O victorie rapidă în lupta împotriva crizei climatice
7 sfaturi privind seceta, comunicarea și leadership-ul
Util in Agricultura 06 Martie 2023, 09:37

7 sfaturi privind seceta, comunicarea și leadership-ul

Seceta și zăpada sunt în fruntea problemelor cu care se confruntă mulți producători de vite, în ceea ce rezervă viitorul...

7 sfaturi privind seceta, comunicarea și leadership-ul
Reguli pentru alăptarea vițelului, în primele 24 de ore de viață
Util in Agricultura 04 Martie 2023, 09:03

Reguli pentru alăptarea vițelului, în primele 24 de ore de viață

O nutriție bună este importantă pentru sănătatea generală și începe de la naștere, au spus experții de la Kansas State...

Reguli pentru alăptarea vițelului, în primele 24 de ore de viață
Rolul ambalajelor și al materialelor plastice în producția alimentară durabilă
Util in Agricultura 15 Februarie 2023, 13:38

Rolul ambalajelor și al materialelor plastice în producția alimentară durabilă

Industria alimentară are un rol urgent de jucat în limitarea impactului schimbărilor climatice - mai ales atunci când vine...

Rolul ambalajelor și al materialelor plastice în producția alimentară durabilă