Ascultă Radio Antena Satelor Live

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

Există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor de a avea practici durabile și responsabile din punct de vedere social la fiecare pas al lanțului de producție alimentară.

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

15 Februarie 2023, 13:28

Acest lucru creează o nevoie reală de sisteme și procese convenite la nivel internațional.

Ce este responsabilitatea socială?
Responsabilitatea socială a devenit unul dintre cei mai importanți factori pentru măsurarea performanței organizației dvs. și acest lucru este valabil pentru toate sectoarele societății. Responsabilitatea socială este datoria legală și voluntară a unei organizații de a lua în considerare impactul social și de mediu al deciziilor și activităților sale. O strategie de responsabilitate corporativă subliniază modurile în care o organizație contribuie la dezvoltarea durabilă, se implică cu părțile interesate și se comportă etic.

ISO 26000 - Ghid privind responsabilitatea socială
Un răspuns la această cerere este o nouă orientare pentru sectorul agroalimentar privind implementarea standardului internațional de responsabilitate socială, ISO 26000. PD ISO/TS 26030 - Responsabilitate socială și dezvoltare durabilă – Ghid privind utilizarea ISO 26000:2010 în domeniul alimentar lanț, a fost publicat la începutul acestui an.
Noul ghid oferă sectorului agroalimentar câteva idei specifice despre cum să funcționeze pentru a asigura rezultate durabile, așa cum este subliniat în ISO 26000, care este conceput pentru a ajuta organizațiile să funcționeze în mod etic și transparent.
În noul document, există îndrumări cu privire la modul în care o organizație din lanțul de producție alimentară poate contribui la dezvoltarea durabilă, continuând să țină cont de legile și reglementările locale și luând în considerare nevoile și așteptările părților interesate. Ideea este că aceasta va ajuta toate tipurile și dimensiunile de organizații din lanțul alimentar, de la organizații de producție primară, cum ar fi fermele, la alte întreprinderi alimentare, cooperative, procesatori și comercianți cu amănuntul, în eforturile lor de a dezvolta activități care vor avea ca rezultat o responsabilitate socială mai mare. rezultate, așa cum este încadrat în ghidul ISO 26000.

Unele dintre domeniile acoperite direct de standard sunt:
Guvernanța organizațională – integrare cu planuri strategice, revizuiri, responsabilitate și conformare legală;
Drepturile omului – due diligence; drepturile economice, sociale și culturale;
Practici de muncă – dialog social, SSM, dezvoltare umană și formare;
Mediul – prevenirea poluării, utilizarea durabilă a resurselor, adaptarea la schimbările climatice;
Practici de operare corecte – anticorupție, concurență loială, implicare politică responsabilă;
Probleme legate de consumatori – marketing echitabil, consum durabil;
Implicarea și dezvoltarea comunității – dezvoltare și acces la tehnologie, investiții sociale.
Genul de provocări remarcate pentru lanțul alimentar pentru tema practicilor corecte de operare sunt, de exemplu, „adoptarea unui comportament de cumpărare responsabil care să ia în considerare caracteristicile specifice producției agricole (atomizarea structurilor de producție, volatilitatea prețurilor, caracterul ciclic al producția agricolă etc.) și menținerea sustenabilității economice a diferiților parteneri din lanțul alimentar;
Sectorul agroalimentar joacă un rol uriaș în dezvoltarea durabilă a lumii noastre. Prin urmare, utilizarea PD/ISO/TS 26030 ar trebui să ajute atât la îmbunătățirea responsabilității sociale în industria alimentară, cât și să aibă un impact pozitiv în general. Utilizarea ghidului va ajuta, de exemplu, organizațiile alimentare să contribuie la multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, nu doar obiectivul nr. 2. foametea zero, ci și alte obiective notabile, cum ar fi obiectivul nr. 8, privind munca decentă și creșterea economică și obiectivul nr. 12 privind consumul și producția responsabilă.
Această legătură directă cu ODD-urile ONU este întărită de participarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la elaborarea documentului.
În plus, această specificație tehnică ISO va ajuta la armonizarea diferitelor abordări ale durabilității în sector la nivel internațional, oferind utilizatorilor un avantaj competitiv.
PD/ISO/TS 26030 este o aplicație pentru sectorul alimentar a ISO 26000, Ghid privind responsabilitatea socială, standardul de vârf al ISO pentru responsabilitatea socială. A fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, al cărui secretariat este deținut de AFNOR, membru ISO pentru Franța.
Organizațiile trebuie să includă responsabilitatea socială în operațiunile și misiunile lor. Standardele pot ajuta nu numai să ia măsuri, ci și să demonstreze angajamentul lor față de dezvoltarea durabilă și sprijinul comunității.

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile
Util in Agricultura 21 Iulie 2023, 23:07

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile....

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile
Apa de salcie ajută pomii fructiferi
Util in Agricultura 11 Iulie 2023, 21:25

Apa de salcie ajută pomii fructiferi

Felul în care acordăm atenţie pomilor din grădină face de cele mai multe ori diferenţa între o livadă curată, sănătoasă şi...

Apa de salcie ajută pomii fructiferi
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Util in Agricultura 11 Iulie 2023, 12:57

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

Având în vedere condiţiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Naţională...

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Cultura de aronia și secretele ei
Util in Agricultura 09 Iulie 2023, 21:22

Cultura de aronia și secretele ei

Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților...

Cultura de aronia și secretele ei
Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio
Util in Agricultura 07 Iulie 2023, 21:18

Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio

Cultivarea plantelor medicinale, chiar dacă nu necesită înființarea de culturi pe suprafețe mari de teren, presupune în...

Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio
Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?
Util in Agricultura 05 Iulie 2023, 21:15

Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?

Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe...

Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?
„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă
Util in Agricultura 03 Iulie 2023, 21:11

„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă

Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută din...

„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă
Cele două soluții „Maslov” în cultivarea tomatelor
Util in Agricultura 01 Iulie 2023, 21:08

Cele două soluții „Maslov” în cultivarea tomatelor

Dacă sunteți cultivatori de tomate și doriți să vă bucurați de un rod de până la zece ori mai bogat, vă propunem două soluții...

Cele două soluții „Maslov” în cultivarea tomatelor