Ascultă Radio Antena Satelor Live

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

Există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor de a avea practici durabile și responsabile din punct de vedere social la fiecare pas al lanțului de producție alimentară.

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

15 Februarie 2023, 13:28

Acest lucru creează o nevoie reală de sisteme și procese convenite la nivel internațional.

Ce este responsabilitatea socială?
Responsabilitatea socială a devenit unul dintre cei mai importanți factori pentru măsurarea performanței organizației dvs. și acest lucru este valabil pentru toate sectoarele societății. Responsabilitatea socială este datoria legală și voluntară a unei organizații de a lua în considerare impactul social și de mediu al deciziilor și activităților sale. O strategie de responsabilitate corporativă subliniază modurile în care o organizație contribuie la dezvoltarea durabilă, se implică cu părțile interesate și se comportă etic.

ISO 26000 - Ghid privind responsabilitatea socială
Un răspuns la această cerere este o nouă orientare pentru sectorul agroalimentar privind implementarea standardului internațional de responsabilitate socială, ISO 26000. PD ISO/TS 26030 - Responsabilitate socială și dezvoltare durabilă – Ghid privind utilizarea ISO 26000:2010 în domeniul alimentar lanț, a fost publicat la începutul acestui an.
Noul ghid oferă sectorului agroalimentar câteva idei specifice despre cum să funcționeze pentru a asigura rezultate durabile, așa cum este subliniat în ISO 26000, care este conceput pentru a ajuta organizațiile să funcționeze în mod etic și transparent.
În noul document, există îndrumări cu privire la modul în care o organizație din lanțul de producție alimentară poate contribui la dezvoltarea durabilă, continuând să țină cont de legile și reglementările locale și luând în considerare nevoile și așteptările părților interesate. Ideea este că aceasta va ajuta toate tipurile și dimensiunile de organizații din lanțul alimentar, de la organizații de producție primară, cum ar fi fermele, la alte întreprinderi alimentare, cooperative, procesatori și comercianți cu amănuntul, în eforturile lor de a dezvolta activități care vor avea ca rezultat o responsabilitate socială mai mare. rezultate, așa cum este încadrat în ghidul ISO 26000.

Unele dintre domeniile acoperite direct de standard sunt:
Guvernanța organizațională – integrare cu planuri strategice, revizuiri, responsabilitate și conformare legală;
Drepturile omului – due diligence; drepturile economice, sociale și culturale;
Practici de muncă – dialog social, SSM, dezvoltare umană și formare;
Mediul – prevenirea poluării, utilizarea durabilă a resurselor, adaptarea la schimbările climatice;
Practici de operare corecte – anticorupție, concurență loială, implicare politică responsabilă;
Probleme legate de consumatori – marketing echitabil, consum durabil;
Implicarea și dezvoltarea comunității – dezvoltare și acces la tehnologie, investiții sociale.
Genul de provocări remarcate pentru lanțul alimentar pentru tema practicilor corecte de operare sunt, de exemplu, „adoptarea unui comportament de cumpărare responsabil care să ia în considerare caracteristicile specifice producției agricole (atomizarea structurilor de producție, volatilitatea prețurilor, caracterul ciclic al producția agricolă etc.) și menținerea sustenabilității economice a diferiților parteneri din lanțul alimentar;
Sectorul agroalimentar joacă un rol uriaș în dezvoltarea durabilă a lumii noastre. Prin urmare, utilizarea PD/ISO/TS 26030 ar trebui să ajute atât la îmbunătățirea responsabilității sociale în industria alimentară, cât și să aibă un impact pozitiv în general. Utilizarea ghidului va ajuta, de exemplu, organizațiile alimentare să contribuie la multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, nu doar obiectivul nr. 2. foametea zero, ci și alte obiective notabile, cum ar fi obiectivul nr. 8, privind munca decentă și creșterea economică și obiectivul nr. 12 privind consumul și producția responsabilă.
Această legătură directă cu ODD-urile ONU este întărită de participarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la elaborarea documentului.
În plus, această specificație tehnică ISO va ajuta la armonizarea diferitelor abordări ale durabilității în sector la nivel internațional, oferind utilizatorilor un avantaj competitiv.
PD/ISO/TS 26030 este o aplicație pentru sectorul alimentar a ISO 26000, Ghid privind responsabilitatea socială, standardul de vârf al ISO pentru responsabilitatea socială. A fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, al cărui secretariat este deținut de AFNOR, membru ISO pentru Franța.
Organizațiile trebuie să includă responsabilitatea socială în operațiunile și misiunile lor. Standardele pot ajuta nu numai să ia măsuri, ci și să demonstreze angajamentul lor față de dezvoltarea durabilă și sprijinul comunității.

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Util in Agricultura 06 Iunie 2025, 09:25

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face

Plantarea legumelor provenite din solarii, în câmp, este o etapă importantă în ciclul de producție agricolă, având ca scop...

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:13

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi

În fermele de ovine, animalele pot suferi de o gamă variată de boli, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau factori de mediu.

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:09

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză

Pentru a scăpa de dăunătorii culturilor de varză, este important să adopți o combinație de metode preventive, biologice și...

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie