Ascultă Radio Antena Satelor Live

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

Există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor de a avea practici durabile și responsabile din punct de vedere social la fiecare pas al lanțului de producție alimentară.

Responsabilitatea socială și sectorul alimentar

15 Februarie 2023, 13:28

Acest lucru creează o nevoie reală de sisteme și procese convenite la nivel internațional.

Ce este responsabilitatea socială?
Responsabilitatea socială a devenit unul dintre cei mai importanți factori pentru măsurarea performanței organizației dvs. și acest lucru este valabil pentru toate sectoarele societății. Responsabilitatea socială este datoria legală și voluntară a unei organizații de a lua în considerare impactul social și de mediu al deciziilor și activităților sale. O strategie de responsabilitate corporativă subliniază modurile în care o organizație contribuie la dezvoltarea durabilă, se implică cu părțile interesate și se comportă etic.

ISO 26000 - Ghid privind responsabilitatea socială
Un răspuns la această cerere este o nouă orientare pentru sectorul agroalimentar privind implementarea standardului internațional de responsabilitate socială, ISO 26000. PD ISO/TS 26030 - Responsabilitate socială și dezvoltare durabilă – Ghid privind utilizarea ISO 26000:2010 în domeniul alimentar lanț, a fost publicat la începutul acestui an.
Noul ghid oferă sectorului agroalimentar câteva idei specifice despre cum să funcționeze pentru a asigura rezultate durabile, așa cum este subliniat în ISO 26000, care este conceput pentru a ajuta organizațiile să funcționeze în mod etic și transparent.
În noul document, există îndrumări cu privire la modul în care o organizație din lanțul de producție alimentară poate contribui la dezvoltarea durabilă, continuând să țină cont de legile și reglementările locale și luând în considerare nevoile și așteptările părților interesate. Ideea este că aceasta va ajuta toate tipurile și dimensiunile de organizații din lanțul alimentar, de la organizații de producție primară, cum ar fi fermele, la alte întreprinderi alimentare, cooperative, procesatori și comercianți cu amănuntul, în eforturile lor de a dezvolta activități care vor avea ca rezultat o responsabilitate socială mai mare. rezultate, așa cum este încadrat în ghidul ISO 26000.

Unele dintre domeniile acoperite direct de standard sunt:
Guvernanța organizațională – integrare cu planuri strategice, revizuiri, responsabilitate și conformare legală;
Drepturile omului – due diligence; drepturile economice, sociale și culturale;
Practici de muncă – dialog social, SSM, dezvoltare umană și formare;
Mediul – prevenirea poluării, utilizarea durabilă a resurselor, adaptarea la schimbările climatice;
Practici de operare corecte – anticorupție, concurență loială, implicare politică responsabilă;
Probleme legate de consumatori – marketing echitabil, consum durabil;
Implicarea și dezvoltarea comunității – dezvoltare și acces la tehnologie, investiții sociale.
Genul de provocări remarcate pentru lanțul alimentar pentru tema practicilor corecte de operare sunt, de exemplu, „adoptarea unui comportament de cumpărare responsabil care să ia în considerare caracteristicile specifice producției agricole (atomizarea structurilor de producție, volatilitatea prețurilor, caracterul ciclic al producția agricolă etc.) și menținerea sustenabilității economice a diferiților parteneri din lanțul alimentar;
Sectorul agroalimentar joacă un rol uriaș în dezvoltarea durabilă a lumii noastre. Prin urmare, utilizarea PD/ISO/TS 26030 ar trebui să ajute atât la îmbunătățirea responsabilității sociale în industria alimentară, cât și să aibă un impact pozitiv în general. Utilizarea ghidului va ajuta, de exemplu, organizațiile alimentare să contribuie la multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, nu doar obiectivul nr. 2. foametea zero, ci și alte obiective notabile, cum ar fi obiectivul nr. 8, privind munca decentă și creșterea economică și obiectivul nr. 12 privind consumul și producția responsabilă.
Această legătură directă cu ODD-urile ONU este întărită de participarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la elaborarea documentului.
În plus, această specificație tehnică ISO va ajuta la armonizarea diferitelor abordări ale durabilității în sector la nivel internațional, oferind utilizatorilor un avantaj competitiv.
PD/ISO/TS 26030 este o aplicație pentru sectorul alimentar a ISO 26000, Ghid privind responsabilitatea socială, standardul de vârf al ISO pentru responsabilitatea socială. A fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, al cărui secretariat este deținut de AFNOR, membru ISO pentru Franța.
Organizațiile trebuie să includă responsabilitatea socială în operațiunile și misiunile lor. Standardele pot ajuta nu numai să ia măsuri, ci și să demonstreze angajamentul lor față de dezvoltarea durabilă și sprijinul comunității.

Culturi care se recoltează în luna august
Util in Agricultura 04 August 2025, 15:34

Culturi care se recoltează în luna august

August este considerată una dintre cele mai importante luni din calendarul agricol, marcând perioada în care se culeg roadele...

Culturi care se recoltează în luna august
Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală
Util in Agricultura 01 August 2025, 14:25

Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală

Sezonul cald aduce o serie de provocări pentru crescătorii de animale și păsări, iar respectarea unor norme clare privind...

Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală
Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme
Util in Agricultura 28 Iulie 2025, 11:49

Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme

Finalul lunii iulie aduce temperaturi ridicate în întreaga țară, punând la încercare nu doar rezistența oamenilor, ci și a...

Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme
Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
Util in Agricultura 23 Iulie 2025, 15:30

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase

Fasolea țucără este un soi tradițional românesc de fasole, apreciat în special în zonele rurale pentru gustul său deosebit,...

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Util in Agricultura 22 Iulie 2025, 12:07

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 22.07.2025, eliberează adeverinţe...

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Cositul fânețelor și utilizarea fânului
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:38

Cositul fânețelor și utilizarea fânului

Cositul ierbii și utilizarea fânului reprezintă o practică agricolă esențială în zonele rurale din România, cu rădăcini...

Cositul fânețelor și utilizarea fânului
5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:29

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni

Pentru o fermă de mici dimensiuni (sub 1–5 hectare), alegerea culturilor potrivite este esențială pentru obținerea unui...

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Ce este helicicultura?
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:26

Ce este helicicultura?

Creșterea melcilor – numită helicicultură – este o activitate agricolă tot mai atractivă în România, datorită cererii în...

Ce este helicicultura?