Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice

Cum poate ameliorarea plantelor să ajuta la producerea alimentelor sănătoase într-un climat în schimbare?

Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 30 Martie 2023, 18:53

Fermierii se confruntă cu multe provocări în producerea alimentelor noastre, și este vorba inclusiv de boli, dăunători și schimbări climatice. Cercetătorii din domeniul științelor agricole folosesc munca lor pentru a ajuta fermierii să cultive legume care prosperă în condiții uscate și au o rezistență naturală la dăunători și boli.

Legume care se dezvoltă în condiții uscate și calde
Prin colectarea și testarea diversității genetice naturale a legumelor, putem crește legume care sunt adaptate în mod special la secetă și căldură. Se poate face acest lucru folosind tehnici tradiționale de reproducere.

Protecție solară pentru... conopidă
Știați că o plantă aparent banală, cum e conopida, se poate arde la soare? Cele mai multe frunze de conopidă trebuie să fie îndoite cu mâna pentru a proteja căpățâna, cunoscută și sub numele de „inflorescență”, de soare. Acum există varietăți de conopidă care sunt în mod natural rezistente la daunele solare, ceea ce face ca această muncă manuală să nu fie necesară - economisind fermierului timp și bani. În plus, semințe acestor soiuri au o perioadă de creștere sigură, ceea ce face mai ușor pentru fermier să planifice momentul în care ar trebui să fie culeasă recolta. Acest lucru reduce pierderile de alimente, deoarece producătorul poate aproviziona supermarketul exact atunci când este nevoie de conopida.

Cât de bine poate ameliorarea legumelor să combate deficitul de hrană, la nivel global?
Insectele și bolile care dăunează legumelor contribuie în mod semnificativ la pierderea productivității, în agricultură. Există, de exemplu, insecte care pot provoca multe daune verzei și cepei și pot transmite boli care pot provoca decolorarea și deformarea produselor. Acest lucru contribuie la pierderea alimentelor, deoarece consumatorul este puțin probabil să cumpere legume care sunt deteriorate în acest fel.

Un alt domeniu pe care se concentrează oamenii de știință este cultivarea legumelor care sunt rezistente în mod natural la ciuperci. Fusarium, de exemplu, este o ciupercă, provenită din sol, care dăunează unei game largi de culturi. Această ciupercă produce micotoxine care au fost asociate cu probleme de sănătate la om și animale. Prin urmare, este important să fie controlată această ciupercă pe care o întâlnim la legume. Cum? Creștem legume, cum ar fi conopida, dovleceii și multe altele, care sunt rezistente la Fusarium.

Cercetătorii continuă să dezvolte noi caracteristici și calități ale legumelor, pentru a crește productivitatea și calitatea și pentru a oferi consumatorului hrană sănătoasă.

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025
Util in Agricultura 20 Decembrie 2024, 12:57

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025

Valabilitatea actelor de pescuit comercial pentru capturile de peşte, documente eliberate anul trecut de ARBDD, a fost...

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025
Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)
Util in Agricultura 09 Decembrie 2024, 15:36

Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)

Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, în...

Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)
Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor
Util in Agricultura 04 Decembrie 2024, 12:39

Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor

În cadrul emisiunii „Viața la țară” difuzată de Antena Satelor, realizatoarea Violeta Anghel l-a avut ca invitat pe Marius...

Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor
Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Util in Agricultura 29 Noiembrie 2024, 12:38

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație

Pășunatul este vital pentru prevenirea incendiilor de vegetație, reducând încărcătura de combustibil, modificând vegetația și...

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură