Sprijinirea păcii și a securității alimentare prin atenuarea schimbărilor climatice
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii. Efectele sale negative au un impact asupra sănătății și bunăstării oamenilor și a planetei. În plus, acestea sunt, de asemenea, strâns legate de pace și securitate - în special în contexte vulnerabile și fragile.
Articol de Simona Lazăr, 06 Martie 2024, 19:07
Datorită rețelei globale de oameni de știință și practicieni din diverse discipline, precum și prin parteneriatele sale, Alianța Internațională pentru Biodiversitate este cea mai bine poziționată pentru a conduce inițiative care să asigure securitatea climatică, să abordeze schimbările climatice și efectele acestora, să promoveze societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă.
Prin dezvoltarea unor abordări bazate pe dovezi pentru a aborda conflictele cu o lentilă sensibilă la schimbările climatice și schimbările climatice cu o lentilă sensibilă la conflicte, activitatea noastră conduce la acțiuni privind securitatea, pacea și clima la nivel global.
Legătura dintre schimbările climatice și conflicte
Securitatea climatică și consolidarea păcii sunt profund legate între ele.
De exemplu, fenomenele meteorologice extreme provocate de schimbările climatice pot duce la reducerea accesului la resursele naturale, ceea ce ar putea duce la ostilitate. Mai mult, conflictele armate fac ca securitatea climatică să fie mai dificil de pus în aplicare, deoarece guvernele și partenerii lor de dezvoltare nu sunt în măsură nici să atenueze, nici să sprijine adaptarea la schimbările climatice.
În plus, eforturile de combatere a schimbărilor climatice pot limita în mod voluntar sau involuntar accesul la terenuri, apă și resurse alimentare: în timp, acest lucru poate spori disputele privind resursele naturale într-un mod care poate deveni violent.
Colaborarea pentru asigurarea păcii, a securității și a acțiunii climatice
Strategia Alianța Internațională pentru Biodiversitate pentru 2020-2025 încadrează securitatea climatică și consolidarea păcii ca fiind o inițiativă transversală, crucială pentru multe dintre temele noastre, inclusiv pentru peisajele multifuncționale, acțiunea climatică, agrobiodiversitatea.
Sub aceste premise, oamenii de știință colaborează cu cercetători din alte organizații, din mediul academic, organizații internaționale, OSC-uri și guverne, pentru a concepe soluții integrate care să abordeze criza climatică, construind în același timp coeziunea socială în zonele afectate de conflicte.
În cele din urmă, permițând abordări participative, se susține utilizarea perspectivelor bazate pe teren și pe sistemele alimentare, informând în mod activ acțiunile climatice în contexte fragile și vulnerabile.