Virusul febrei aftoase a fost detectat în fermele din Europa
Recentele focare de febră aftoasă (FMD) din Europa și introducerea unei tulpini virale exotice în Orientul Apropiat subliniază necesitatea urgentă a detectării precoce și a măsurilor sporite de biosecuritate pentru a minimiza impactul bolii, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Articol de Simona Lazăr, 27 Aprilie 2025, 04:22
„FAO recomandă măsuri urgente de biosecuritate și supraveghere sporită în urma detectării recente a serotipului SAT1 al febrei aftoase (FMD) în Irak și Bahrain. Acest serotip este exotic în regiunile Orientului Apropiat și Eurasia de Vest, ceea ce ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala răspândire a virusului”, a declarat FAO într-o alertă.
FMD este o boală virală extrem de contagioasă care afectează animalele cu copite despicate, inclusiv bovine, porcine, ovine, caprine și diverse specii sălbatice. Se caracterizează de obicei prin febră și vezicule în gură și pe picioare, însoțite de șchiopătare. Deși puține animale adulte sucumbă bolii, animalele tinere pot muri din cauza insuficienței cardiace subite. Virusul se răspândește rapid și poate afecta un număr mare de animale, în special în țările sau regiunile care sunt de obicei indemne de boală sau care nu utilizează în mod regulat vaccinarea.
Deși nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, FMD are un impact sever asupra sănătății și bunăstării animalelor, asupra securității alimentare și asupra mijloacelor de subzistență, prin reducerea productivității animalelor, inclusiv prin scăderea producției de lapte și carne. Pierderile economice sunt substanțiale, pierderile directe de producție la nivel mondial și costurile vaccinării în regiunile endemice fiind estimate la 21 de miliarde USD pe an. Cu toate acestea, povara economică reală a febrei aftoase este probabil mult mai mare dacă se iau în considerare perturbările comerțului internațional și local. Aceste efecte pot avea un impact devastator asupra comunităților rurale și asupra întreprinderilor care depind de creșterea animalelor.
Recent, virusul febrei aftoase a fost detectat în Europa, care este în mod normal indemnă de această boală și se confruntă în prezent cu cel mai grav focar din 2001. Germania a detectat un focar în ianuarie 2025, dar a fost declarată liberă de boală. Cu toate acestea, o incursiune separată în Ungaria, o lună mai târziu, urmată de focare în Slovacia, a persistat. Ca exemplu al impactului FMD asupra comerțului internațional, guvernul Regatului Unit a interzis importul de carne sau produse lactate din țările europene în care a fost detectat virusul, precum și din Austria, din cauza unui focar în Ungaria vecină.
Deși febra aftoasă este endemică în Orientul Apropiat, recent s-a înregistrat o recrudescență a focarelor cauzate de un serotip exotic, probabil introdus din Africa de Est. Până în prezent, au fost semnalate cazuri în Bahrain, Irak și Kuweit, însă și alte țări din Orientul Apropiat și din Eurasia de Vest sunt expuse unui risc ridicat de a fi afectate.
Multe tulpini ale virusului FMD continuă să circule în diferite părți ale lumii, iar recentele focare din Europa și Orientul Apropiat evidențiază riscul continuu pe care această boală îl reprezintă pentru mijloacele de subzistență, securitatea alimentară și comerțul sigur. Acestea subliniază, de asemenea, rolul crucial al FAO în monitorizarea globală a virusurilor FMD, nu numai pentru a contribui la controlul acestora în zonele endemice, ci și pentru a partaja rapid informații privind riscurile, în vederea protejării țărilor care sunt, de obicei, indemne de boală.