Festivalul de tradiții folclorice „Plaiuri Mușcelene”
Cântec, joc și voie bună. Acestea sunt ingredientele cu care sunt așteptați iubitorii de folclor autentic și bucate alese în mijlocul naturii toți cei care vor ajunge în acest weekend în Mușcel, pe culoarul Rucăr - Bran.

Articol de Constantin Pașol, 09 Iulie 2025, 05:51
Aici, pe 12 și 13 iulie, la cabana Voina, din județul Argeș, într-un cadru natural pitoresc, la poalele Munților Iezăr-Păpușa va avea loc prima ediție a Festivalului de tradiții folclorice "Plaiuri Mușcelene"- transmite jurnalistul Radio România, Constantin Pașol.
Situată la o altitudine de 950 m, nu departe de comuna Lerești și barajul de acumulare Râușor, locația a fost aleasă special pentru desfășurarea festivalului într-un loc răcoros, într-o frumoasă poiana, pe valea Râului Târgului,
Festivalul de tradiții folclorice "Plaiuri Mușcelene", își propune să promoveze cultura tradițională locală, dansurile și folclorul autentic al zonei Mușcelului, dar și portul popular mușcelean de sărbătoare.
Organizatori au transmis că la manifestarea care durează două zile, va fi și un festin culinar cu produse din bucătăria tradițională, cu mâncare gătită la tuciuri cu foc de lemne și grătare tradiționale. Nu lipsesc preparatele din vânat și cele cu specific ciobănesc, produse naturale, fructe de pădure, gogoși și băuturi făcute în gospodăriile țărănești. Nu vor lipsi nici meșterii populari cu obiecte lucrate de mână.
De la interpreta de muzică populară Rodica Voicu, cea care se ocupă de partea artistică a manifestării, am aflat că pe scenă vor urca, soliștii și formații artistice din zonă, dar și din țară:
Invitații speciali sunt soliștii: Sanda Argint din Oltenia și Ilie Dură din Vaideeni, Vâlcea, dar și dâmbovițeanca Rodica Voicu și mușceleanul Puiu Tarbă. Alături de ei vor mai urca pe scenă Ana Maria Cârstina, solist vocal la Doina Argeșului precum și tinerele Daniela Ion, Mihaela Gherghe și Alexia Rădici. Vor mai evolua ansamblurile "Plaiuri Mușcelene" cu soliștii: Maria Ghiorghițoiu, Mădălina Enaru, Anastasia Onofreiciuc, Anastasia Gropan și Sofia Toader, dar și Ansamblul "Argeșul" din comuna Boteni- Argeș precum și "Mlădița Șoimarilor" din comuna Șoimari, Prahova, Grupul "Flori de măr" din Voinești, Dâmbovița, dar și ansamblurile de pe Valea Cotmenei și călușarii de la Mârghia, comuna Lunca Corbului, Argeș.
Intrarea este liberă.
Foto: C. Pașol