-

„Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!”

Iată o vorbă pe care fiecare dintre noi am adresat-o, măcar odată, cuiva! Niciodată nu am considerat că o asemenea etichetare o putem încasa și noi, câteodată, după cum s-ar părea!

Cu toate că eu cred că datele care ne compun personalitatea, cel puțin după 40 de ani, ne conferă posibilitatea de a încasa măcar odată, în plină figură, proverbul!

Pentru că, nu-i așa că nu ne putem schimba năravul așa cum ne schimbăm, hainele, șosetele sau culoarea părului? Doar dacă nu ai o părere foarte bună despre tine întotdeauna și niciodată mai puțin bună sau, nerostit, proverbul ți se pare că nu-l auzi... s-ar putea întâmpla asta... adică să nu crezi că ai putea să fi beneficiarul unui proverb cu mare stabilitate în caracterul omului!

Doamne apără-mă, câtă filozofie pentru un proverb acolo unde chiar că putem să găsim mlădițele unor defecte umane greu de depășit... chiar și când le considerăm negative nu ne putem dezbăra de ele... de, năravuri vechi de care nu ne scuturăm nici când ne primenim cu idei noi sau cu promisiuni noi.

Năravul se schimbă greu, doar învelișul nostru mai poate înșela pe cei care nu se pricep la cât de lupește s-ar comporta omul cu toți oamenii!

Sursa foto: Pixabay

Autor: Vasilica Ghiță Ene