Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine la porumbul neirigat; efecte negative asupra potenţialului productiv
Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureş, Dobrogea şi Banat, dar şi în alte zone de cultură din ţară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetaţie, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 - 11 iulie 2025.

05 Iulie 2025, 15:39
'În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi a Moldovei, izolat în sud-estul Crişanei şi estul Olteniei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Maramureş, Dobrogea şi Banat, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, estul şi sudul Moldovei, estul, sudul, izolat vestul Munteniei', se menţionează în estimarea agrometeorologică.
Specialiştii ANM avertizează că la culturile prăşitoare se va înregistra fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea prematură a acestora, precum şi forţări stadiale, ca urmare a menţinerii temperaturilor ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 - 32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol.
Totodată, pe terenurile afectate de seceta pedologică se va produce o depreciere treptată a stării de vegetaţie la culturile de porumb şi de floarea-soarelui, cu efecte negative asupra potenţialului productiv.
În ceea ce priveşte culturile de orz şi grâu de toamnă, acestea vor parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10% - 100%) şi se continuă lucrările de recoltare în aproape toată ţara. La cultura de porumb se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar, apariţia paniculului (10% - 100%), precum şi înflorirea şi mătăsirea (10% - 60%), pe întreg teritoriul agricol.
În cea mai mare parte a bazinelor de cultură, sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10% - 100%), iar la cartof se vor înregistra creşterea tuberculilor, îmbobocirea şi înflorirea (10% - 100%).
Speciile pomicole se vor afla în fazele de creştere a lăstarilor, dezvoltare şi coacere a rodului, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.
De asemenea, viţa-de-vie din aproape toate podgoriile va înregistra înfrunzirea, formarea şi creşterea boabelor. Rapiţa îşi va definitiva formarea boabelor în silicve (80% - 100%), aflându-se predominant la maturitate deplină (10% - 100%) şi recoltare. În acelaşi timp, floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a calatidiului şi înflorire (10% - 100%), la nivelul întregii ţări.
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (praşile mecanice, erbicidări, fertilizări, tratamente fitosanitare, recoltare etc.) pe suprafeţe agricole extinse ale ţării.
Sub aspect termic, perioada 5 - 11 iulie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal pe întreg teritoriul agricol, chiar caniculară în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16 şi 32 de grade Celsius, mai ridicată cu un grad până la opt grade, în raport cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură.
Potrivit ANM, temperatura maximă a aerului se va încadra între 22 şi 40 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 şi 23 de grade în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.
Meteorologii menţionează că se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara. Cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. AGERPRES/