Ascultă Radio Antena Satelor Live

Taina Sfântului Maslu - Lămuriri

Taina Sfântului Maslu este o lucrare sfințitoare a Bisericii, Trupul lui Hristos, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sufletești, sursă a ușurării suferințelor și vindecărilor psiho-fizice (din rânduiala Tainei Sfântului Maslu citim cum Dumnezeu este invocat ca „doctorul sufletelor și trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată..."). Ea este săvârșită în numele Sfintei Treimi de către episcopi sau preoți, slujitori rânduiți special pentru aceasta încă din timpurile Sfinților Apostoli. Însănătoșirea bolnavului este cerută împreună cu aceștia de întreaga comunitate a credincioșilor, prin rugăciuni statornice de la Dumnezeu, pe temeiul faptului că Însuși Fiul Său a arătat cinstire trupului nostru prin Întrupare, restabilindu-l în calitatea sa de „templu al Sfântului Duh" (I Cor., 6, 19).

25 Iulie 2014, 08:10

Boala nu este numai un rezultat al păcatelor personale nemărturisite, ci și o urmare firească a eredității; din părinți vicioși se pot naște copii cu malformații. De aceea cuvintele lui Dumnezeu din Vechiul Testament: „Până la al șaptelea neam voi pedepsi fărădelegea" (Lev., 26, 31), trebuie interpretate în această perspectivă a legăturii directe ce există între părinți și copii, din primii răsfrângându-se asupra urmașilor atât efecte bune, cât și consecințe nefaste.

Locul de săvârșire a slujbei Sfântului Maslu este prin excelență biserica, locașul în care se roagă și împărtășesc de harul lui Dumnezeu laolaltă toți creștinii, „purtându-și sarcinile unii altora". Atunci când bolnavul este nedeplasabil, ea se poate săvârși și în casa bolnavului, dar tot în comuniunea de rugăciune iubitoare a credincioșilor (membrii familiei, prieteni).

În predania veche a Bisericii se arată că slujba trebuie oficiată de un număr de șapte preoți – simbol a celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, enumerate de proorocul Isaia (11, 2-3) sau amintind de unele fapte consemnate în Vechiul Testament, în care se arată mila lui Dumnezeu: de șapte ori s-a aplecat proorocul Elisei asupra unui copil mort, până l-a înviat (IV Regi 4, 34-35), de șapte ori a fost înconjurată cetatea Ierihonului la cucerirea ei când a intrat poporul israelitean în „pământul făgăduinței" (Iosua 6, 13-16) etc. La nevoie, slujba Sfântului Maslu se poate sluji și de trei preoți (simbol al numărului Treimic) sau de cel puțin doi.

Sfântul Apostol Iacov, în epistola sa, face referire la importanța săvârșirii acestei Sfinte Taine de un sobor de preoți, spunând: „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii, și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului" (Iacov 5,14), deci Slujba Sfântului Maslu nu ar trebui să fie săvârșită de un singur preot. Tot de la Sfântul Apostol Iacov aflăm că Taina Sfântului Maslu se săvârșește la cererea bolnavului sau a apropiaților săi în vederea însănătoșirii grabnice sau a vieții veșnice: iertarea păcatelor care au dus la suferință, la tulburarea sufletului și pentru răspuns bun la dreapta Judecată.

După învățătura ortodoxă, prin Taină Sfântului Maslu se împărtășește harul care vindecă bolile trupești și sufletești și se iartă păcatele (Mărturisirea ortodoxă I, 119): „Rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridică și de va fi făcut păcate se vor ierta lui" (Iacov 5, 15). Această Taină a fost rânduită de Însuși Mântuitorul, potrivit cuvintelor Sale adresate Sfinților Apostoli: „...în numele Meu veți scoate demonii... pe bolnavi mâinile veți pune și se vor însănătoși..." (Marcu, 16, 17-18). Maslul este o lucrare a lui Hristos în Biserică, din cele șapte Taine instituite de El, prin care ni se împărtășește harul Duhului Sfânt.

Maslul este deci o lucrare văzută, săvârșită de preoții Bisericii, prin care se împărtășește harul nevăzut. Partea văzută constă din ungerea cu untdelemn sfințit după ce s-a invocat prin rugăciuni speciale mila lui Dumnezeu, iar cea nevăzută, puterea Sfântului Duh lucrătoare asupra celui bolnav.
Înainte de primirea Tainei Sfântului Maslu se recomandă bolnavului să-și mărturisească păcatele (în cadrul Tainei Spovedaniei) pentru ca, prin împăcarea cu Dumnezeu, credinciosul să Se poată învrednici apoi și de Sfânta Împărtășanie.

Taina Sfântului Maslu nu este condiționată de anumite perioade de timp, ea putând fi săvârșită, ori de câte ori este nevoie. Totuși, pentru că rugăciunea unită cu postul are o eficiență sporită (Matei 17, 21), în popor se obișnuiește ca ea să fie oficiată în zilele de post (miercuri și vineri), iar în posturile Bisericii și în special în Săptămâna Patimilor poate fi săvârșită în orice zi. La unele popoare ortodoxe (rus, ucrainean) ea se săvârșea o singură dată pe an: în Sfânta și Marea Miercuri, înaintea Ceasurilor Împărătești în amintirea ungerii Mântuitorului cu mir de către femeia cea păcătoasă – care „a adus un alabastru cu mir...., si plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui și le ștergea cu părul capului ei" (Luca 7, 37-38).
Sfântul Maslu este o Taină a participării comune, o comuniune de rugăciune pentru sufletul celui chinuit. Pentru această, se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare, al Sfintei Cruci, ajutorul sfinților și al îngerilor, al tuturor slujitorilor trăitori în Hristos și în comuniune cu sfinții. Prin Taină Sfântului Maslu se dobândește tămăduirea trupului bolnav, dar și iertarea de păcate.

Slujba Sfântului Maslu se face înaintea unei mese, pe care se așază: Sfânta Evanghelie, lumânări (șapte la număr), untdelemn, șapte bețișoare de busuioc înfășurate cu vată (care se înmoaie în untdelemn de către preoți, pentru a unge pe cel bolnav); se mai poate pune un vas cu grâu sau făină.
Începutul slujbei se face de către preot cântând cu fața la răsărit: „Binecuvântat este Dumnezeul nostru... iar strana rostește rugăciunile începătoare: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție; Împărate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfântă Treime..., Tatăl nostru..., Doamne miluiește (de 12 ori) Slavă..., Și acum..., Veniți să ne închinăm... (de 3 ori) și Psalmul 142: Doamne, auzi rugăciunea mea...", troparele de umilință și Psalmul 50: Miluiește-mă Dumnezeule..., urmate de canonul Tainei.

Untdelemnul, fiind binecuvântat de preoți cu chemarea lui Dumnezeu, este sfințit și plin de harul dumnezeiesc, are puterea de a sfinți sufletul și tămădui trupul, de a curăți întinăciunea păcatului și a împărtăși mila și îndurarea lui Dumnezeu.
Untdelemnul, grâul și făina rămase de la Sfântul Maslu trebuie păstrate în loc curat iar din acestea se obișnuiește a se face mâncare pentru cel bolnav. În unele părți din făina rămasă se fac prescuri pentru Sfânta Liturghie.

Taina Sfântului Maslu nu este rezervată exclusiv celor bolnavi cronic sau aflați pe patul de suferință, ci la ea pot participa și cei sănătoși trupește, pentru că prin ea se invocă totodată iertarea păcatelor săvârșite, dar de care nu suntem conștienți sau pe care le-am uitat din cauza mulțimii și a timpului depărtat de când le-am săvârșit. Pentru această însemnătate purificatoare și tămăduitoare a sa, Sfântul Maslu este recomandat de Sfântul Simeon al Tesalonicului să fie dorită și primită de fiecare creștin (Despre Sfântul Maslu cap. 291. p. 188).

Doamne ajută !

Apel la rugăciune pentru încetarea secetei
Puterea credintei 16 Iulie 2024, 19:12

Apel la rugăciune pentru încetarea secetei

În contextul actual al secetei care afectează agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un...

Apel la rugăciune pentru încetarea secetei
Credincioșii sunt invitați la procesiunea de Rusalii care va avea loc prin centrul Clujului
Puterea credintei 18 Iunie 2024, 16:32

Credincioșii sunt invitați la procesiunea de Rusalii care va avea loc prin centrul Clujului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului lansează o invitaţie către credincioşi de a participa, în 23 iunie, la...

Credincioșii sunt invitați la procesiunea de Rusalii care va avea loc prin centrul Clujului
Puterea credintei 31 Mai 2024, 23:46

Sfinți părinți cu sfinți copii

În tradiția creștină, Sfânta Familie este un model care a fost urmat de alte și alte familii cu credință în Dumnezeu.

Sfinți părinți cu sfinți copii
La Mănăstirea Plăviceni se află osemintele celui care a făcut prima mare unire
Puterea credintei 27 Mai 2024, 13:48

La Mănăstirea Plăviceni se află osemintele celui care a făcut prima mare unire

Marele voievod Mihai Viteazul, cel dintâi unificator al românilor, este prăznuit și în calendarul ortodox, el intrând deja în...

La Mănăstirea Plăviceni se află osemintele celui care a făcut prima mare unire
Puterea credintei 25 Mai 2024, 23:34

Sfinții vindecători care îi ocrotesc pe români

Principiul după care lucrau doctorii fără de arginți este acela rezumat de Sfântul Evanghelist Matei: „În dar ați luat, în...

Sfinții vindecători care îi ocrotesc pe români
Puterea credintei 24 Mai 2024, 23:28

Capela Oaselor din Evora, Portugalia - un monument neobișnuit, care te face să reflectezi asupra esenței vieții veșnice

„Nos ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos” – „Oasele noastre care stau aici pe ale voastre le așteaptă”. Cu aceste...

Capela Oaselor din Evora, Portugalia - un monument neobișnuit, care te face să reflectezi asupra esenței vieții veșnice
Puterea credintei 23 Mai 2024, 23:37

Evanghelistul Luca, primul care i-a urmat lui Hristos pe calea vindecării oamenilor

Primul „medic” din Noul Testament a fost Sfântul Evanghelist Luca.

Evanghelistul Luca, primul care i-a urmat lui Hristos pe calea vindecării oamenilor
Sfinţii Constantin şi Elena: Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui
Puterea credintei 21 Mai 2024, 12:03

Sfinţii Constantin şi Elena: Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui

In România este o zi de sărbătoare pentru 1,8 milioane de oameni care poartă numele Constantin sau Elena, precum și...

Sfinţii Constantin şi Elena: Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui