-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12...22°C, limite apropiate de normele climatologice, în toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18...27°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 5...17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 15...23°C, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabile pentru pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de rapiță și orz de toamnă. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș și Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei, local vestul, nord-vestul, nordul și centrul Munteniei, sudul Dobrogei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea și Muntenia, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului și vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfǎşura normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea proceselor de germinare-răsărire la culturile de toamnă (rapiță şi orz) semănate până în prezent. În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în lapte (100%) şi se va afla predominant la maturitatea în ceară (40-100%) şi deplină (10-100%). Totodată, la hibrizii extratimpurii se vor continua lucrările de recoltare. Floarea-soarelui va parcurge faza de maturitate deplină (10-100%) în toate zonele de cultură, extinzându-se suprafeţele recoltate, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile tardive, continuându-se recoltarea. În plantaţiile pomicole se vor înregistra maturarea fructelor, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologică. Viţa-de-vie din majoritatea podgoriilor se va afla la creşterea şi coacerea boabelor, acumularea zaharurilor şi recoltare la soiurile timpurii de masă. La soiurile de vin din vestul şi sudul ţării ajunse la maturitate, se va declanşa recoltarea. La rapiţă se vor putea continua lucrările de însămânţare, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la cele semănate pe suprafeţe agricole restrânse se vor înregistra fazele incipiente de vegetaţie. În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua în general normal.

Recomandări de specialitate

Continuarea eliberării suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Recoltarea, transportul şi depozitarea la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole. Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Efectuarea arăturilor adânci de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU