-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20...32°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6...19°C, în toate zonele de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 15...26°C, la scara întregii tări, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de rapiță și orz de toamnă. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial însoțite de descărcări electrice, în aproape toate regiunile. De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă a solului, în stratul 0-20 cm/ogor, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș și Transilvania, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Banat și Crișana, local vestul, nord-vestul, nordul și centrul Munteniei, sudul Dobrogei. În Oltenia, cea mai mare parte a Dobrogei și a Munteniei, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului și vestul Crișanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol va fi favorabil desfăşurării proceselor de germinare şi răsărire la speciile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, pe terenurile din sudul şi sud-estul țării, unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare, pomi fructiferi şi viţă-de-vie vor fi stânjenite, starea de vegetaţie se va deprecia în continuare, iar izolat, ritmurile de coacere şi maturare vor fi forţate. Cultura de porumb se va afla în fazele de maturitate ceară (75-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele recoltate, în majoritatea zonelor agricole. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor înregistra maturitatea deplină (50-100%) şi recoltarea pe aproape întreg teritoriul, producţiile estimate fiind sub potenţialul biologic al soiurilor, îndeosebi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Sfecla de zahǎr va parcurge predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcinǎ, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice. Cartoful îşi va continua uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică în toate plantaţiile, precum şi recoltarea la soiurile tardive şi semitardive. În majoritatea plantaţiilor pomi-viticole vor predomina fazele de creştere şi coacere a rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea la varietăţile de sezon. Rapiţa se va semăna pe suprafeţe agricole extinse, iar în culturile înfiinţate până în prezent se vor putea înregistra primele faze de vegetaţie (germinare și răsărire). Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrǎrilor agricole de sezon (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semǎnat, etc.) în majoritatea regiunilor.

Recomandări de specialitate

Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zonele din sudul şi sud-estul ţării, unde conţinutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm este scăzut, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului. Continuarea recoltării, transportului şi depozitării produselor agricole de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU