-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, pe ansamblu în acest interval va predomina o vreme normală în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 2...15°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 11...19°C, în toate regiunile. Temperatura minimă a aerului va oscila între -8...10°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale, local producându-se brumă și îngheț superficial la sol. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 5...17°C în zonele de câmpie, optimă parcurgerii proceselor de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu). Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în nordul, sudul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Banat și Crișana, local nordul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, centrul, sudul și estul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în majoritatea regiunilor, exceptând zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, precum şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (50-100%) şi răsărire (30-100%), precum şi local apariţia frunzei a treia (10-20%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă îşi va definitiva germinarea (90-100%), aflându-se la răsărire (10-100%) şi înfrunzire (5-9 frunze), îndeosebi în sudul țării. La sfecla de zahăr din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologică (30-100%) şi recoltarea. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare), în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

Urgentarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă. Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă. Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înființate în epoca optimă. Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafețe.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU