Săptămâna 07 - 13 septembrie 2022
Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură. Cultura de floarea-soarelui va înregistra predominant maturitatea deplină şi recoltarea, în cea mai mare parte a ţării. În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în lapte, continuându-se maturitatea ceară şi deplină. Sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile tardive, continuându-se recoltarea. La speciile pomicole şi viticole se vor continua în bune condiţii creşterea şi coacerea rodului, maturarea ...

05 Septembrie 2022, 21:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14...23°C, în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și 16...26°C în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20...32°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...20°C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 17...24°C, limite optime efectuării lucrărilor de semănat, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie la cultura de rapiţă. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor. Totodată, local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Transilvania, Maramureș și Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei și Crișanei, local în estul și sud-estul Dobrogei. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nord-estul, sud-estul și sudul Munteniei, sud-vestul, sudul și izolat centrul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea proceselor de germinare-răsărire la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate pe suprafeţe agricole restrânse. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va înregistra predominant maturitatea deplină (70-100%) şi recoltarea, în cea mai mare parte a ţării. În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în lapte (90-100%), continuându-se maturitatea ceară şi deplină (10-100%). Totodată, la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor continua lucrările de recoltare. Sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile tardive, continuându-se recoltarea. La speciile pomicole şi viticole se vor continua în bune condiţii creşterea şi coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea la varietăţile de sezon. La rapiţă se vor extinde suprafeţele semănate, iar la cele înfiinţate pănă în prezent se vor putea înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare și răsărire. Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.), se vor putea efectua în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Pregătirea terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în stratul arabil al solului. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Efectuarea lucrărilor de toamnă (discuit, arat, scarificat) pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului pe adâncimea 0-20 cm (ogor).
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro