Săptămâna 08 - 14 februarie
Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), iar la cele înfiinţate după data de 20 octombrie 2018, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). În sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării, rapiţa înfiinţată în perioada optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-9 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu medie şi slabă. În toate plantaţiile pomicole și viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, speciile fiind bine adaptate la condițiile de ...

07 Februarie 2019, 22:59
Caracteristici meteorologice
Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4...4°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și -3...10°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0...13°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -9...7°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a înghețului superficial la sol. Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în majoritatea regiunilor, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în nordul și local centrul Dobrogei, nordul și estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În majoritatea regiunilor agricole, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. De asemenea, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, la cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă din zonele de câmpie vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), iar la cele înfiinţate după data de 20 octombrie 2018, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). În sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării, rapiţa înfiinţată în perioada optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-9 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu medie şi slabă. În toate plantaţiile pomicole și viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, speciile fiind bine adaptate la condițiile de iernare. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, etc.) se vor putea desfășura pe ansamblu normal.
Recomandări de specialitate
Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi livezi. Efectuarea arăturilor adânci pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU