Săptămâna 09 - 15 iunie 2021
În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări. Cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea, continuându-se totodată creşterea frunzei a treia şi înfrunzirea. În Transilvania şi Moldova, la sfecla de zahăr se vor semnala răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartoful pentru consum, răsărirea şi creşterea lăstarilor laterali. Speciile pomicole se vor afla predominant în fazele de legare/creştere a rodului, înfrunzire, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor (cireş, vişin, cais), în majoritatea plantaţiilor. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de burduf, înspicare şi înflorire în majoritatea zonelor agricole, iar local ...
07 Iunie 2021, 21:00
Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14...24°C, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20...30°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 8...18°C, în majoritatea regiunilor. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, local în centrul și estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei, centrul și izolat sud-estul Dobrogei, nordul și nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului. În Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Banatului, local în nordul, centrul și sudul Transilvaniei, nordul și vestul Crișanei, nordul, estul, izolat centrul și sud-vestul Moldovei, estul și nordul Dobrogei, rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime. Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, pe adâncimea 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată) se vor înregistra local în nordul, vestul și nord-vestul Banatului, vestul și sud-estul Crișanei, sudul, izolat centrul, nordul și nord-estul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, acestea fiind chiar intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi spre sfârşitul intervalului, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de burduf (60-100%), înspicare (40-100%) şi înflorire (10-100%) în majoritatea zonelor agricole, iar local în sudul, sud-estul şi vestul ţării se va înregistra maturitatea în lapte (10-60%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună. Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în cea mai mare parte a regiunilor. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline. Funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se vor înregistra apariţia primei perechi de frunze adevărate (50-100%) şi înfrunzirea (7-14 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor prezentându-se în general bună şi medie. Cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze). În Transilvania şi Moldova, la sfecla de zahăr se vor semnala răsărirea (70-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (50-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (20-100%). Speciile pomicole se vor afla predominant în fazele de legare/creştere a rodului, înfrunzire, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor (cireş, vişin, cais), în majoritatea plantaţiilor. Totodată, la soiurile timpurii de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor. Viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor în toate podgoriile, iar soiurile timpurii, înflorirea, starea de vegetaţie menţinându-se bună şi medie. Ca urmare, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (praşile mecanice şi manuale, tratamente fito-sanitare, erbicidări) vor fi sistate temporar, iar în restul zilelor, acestea se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.
Recomandări de specialitate
Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide). Aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole. Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare. Aplicarea tratamentelor pentru combaterea agenților patogeni și dăunătorilor la toate culturile. Recoltarea fructelor ajunse la maturitate fiziologică (cireş, vişin). Eliminarea excesului de apă de la suprafaţa solului, îndeosebi pe terenurile de luncă şi cu drenaj defectuos.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro