Săptămâna 12 - 18 ianuarie 2018
Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări. Pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, speciile de toamnă vor intra în starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile fără strat protector de zăpadă, culturile de câmp vor putea fi afectate de temperaturile minime scăzute din aer, înregistrându-se brunificări și degerături ale frunzelor. Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a țării. La cultura de rapiță...

11 Ianuarie 2018, 12:01
Caracteristici meteorologice
Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...4°C în primele zile, limite apropiate de normele climatologice și -12...-1°C spre sfârșitul perioadei, valori mai scăzute cu 1...5°C comparativ cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7…6°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va oscila între -17...3°C în cea mai mare parte a ţării, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitații mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra izolat în centrul, estul, nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, speciile de toamnă vor intra în starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile fără strat protector de zăpadă, culturile de câmp vor putea fi afectate de temperaturile minime scăzute din aer, înregistrându-se brunificări și degerături ale frunzelor. Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a țării. La cultura de rapiță se va semnala înfrunzirea (7-12 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile, la pomii fructiferi și vița-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate
Efectuarea arăturilor de iarnă pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol; Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole; Aplicarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice în plantaţiile pomi-viticole; Lucrări de întreţinere (încorporarea gunoiului de grajd, arături, etc.) în livezi și podgorii.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU