Săptămâna 13 -19 aprilie
Pe ansamblu, în acest interval se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire şi alungire a paiului (10-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%) la orz. În culturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (50-100%). Culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.) vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. La speciile pomicole se vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire, înflorirea şi ...

12 Aprilie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, în acest interval se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 8...21 °C, mai ridicată cu 1...9°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 12...28 °C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4...14 °C, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 11...20°C pe majoritatea suprafeţelor agricole, valori favorabile pentru continuarea semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la cele deja semănate. Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună în culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire şi alungire a paiului (10-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%) la orz. În culturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (50-100%). În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (5-16 frunze), precum şi apariţia inflorescenţelor, local în vestul şi sud-estul ţării. La speciile pomicole se vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire, înflorirea şi creșterea frunzelor, în toate plantaţiile. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de “plâns” şi înmugurire. Culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.) vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune.
Recomandări de specialitate
Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb); • Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe; • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU