Săptămâna 15 - 21 decembrie 2021
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate regiunile. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în epoca optimă va parcurge predominant faza de înfrunzire (8-14 frunze), la nivelul întregii ţări. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic, acestea având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizări, etc.) vor fi sistate temporar doar în zilele nefavorabile. ...
13 Decembrie 2021, 22:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate regiunile. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5...5°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7...2°C pe întreg teritoriul agricol, local producându-se îngheț la sol. Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, vor fi condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniță.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în centrul, estul și sud-estul Moldovei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în centrul și estul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate, se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare, unde se va semnala starea de repaus vegetativ. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în epoca optimă va parcurge predominant faza de înfrunzire (8-14 frunze), la nivelul întregii ţări. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic, acestea având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizări, etc.) vor fi sistate temporar doar în zilele nefavorabile.
Recomandări de specialitate
Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole. Finalizarea arăturilor adânci, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Efectuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi. Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro