Săptămâna 16 - 22 martie
La începutul perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire accentuată a vremii, în aproape toată ţara. Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţire (60-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În semănăturile tardive vor predomina fazele de răsărire şi apariţia frunzei a treia (25-100%), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu medie şi slabă. Cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, în aproape toate zonele de cultură. La pomii fructiferi se va menţine ...

14 Martie 2018, 22:00
Caracteristici meteorologice
La începutul perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire accentuată a vremii, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3...14°C la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C şi -8...7°C în restul zilelor, valori mai scăzute cu 1...11°C comparativ cu mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4...20°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -11...7°C, în majoritatea zonelor de cultură, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie în cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra izolat în nordul, nord-estul și centrul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, menţinerea regimului termic mediu diurn al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit din prima parte a intervalului va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie, iar în restul perioadei se va înregistra stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţire (60-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În semănăturile tardive vor predomina fazele de răsărire şi apariţia frunzei a treia (25-100%), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu medie şi slabă. Cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, în aproape toate zonele de cultură. La pomii fructiferi se va menţine starea de repaus biologic în aproape toate plantaţiile, iar în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de sâmburoase se va înregistra faza de umflare a mugurilor de rod. Viţa de vie va parcurge predominant stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate
Controlul semănăturilor pentru verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă). Controlul evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie. Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK). Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU