Săptămâna 18 - 24 ianuarie
Vremea caldă sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic. Rapiţa înființată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (5-9 frunze), în toate regiunile agricole. La pomii fructiferi și vița de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. Totodată, pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, temperaturile minime scăzute din aer vor putea determina vătămări ale aparatului foliar al plantelor prin îngălbeniri ...

17 Ianuarie 2019, 22:59
Caracteristici meteorologice
Vremea caldă sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...6°C la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -7...4°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3...10°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -11...2°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Din punct de vedere pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în sud-estul, estul, centrul și vestul țării, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Totodată, pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, temperaturile minime scăzute din aer vor putea determina vătămări ale aparatului foliar al plantelor prin îngălbeniri și arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic. Rapiţa înființată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (5-9 frunze), în toate regiunile agricole. La pomii fructiferi și vița de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole în câmp se vor desfășura cu dificultate.
Recomandări de specialitate
Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Lucrări de întreţinere în plantațiile pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU