Săptămâna 21 - 27 decembrie
Vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a ţării. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea (65-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. Culturile de rapiţă înființate în epoca optimă se vor afla în faza de înfrunzire (5-9 frunze), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ. Lucrările agricole specifice se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii. ...
20 Decembrie 2018, 22:59
Caracteristici meteorologice
Vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4...8°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -6...2°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3...11°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8...6°C în toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), local în sud-estul, sudul, estul, centrul și izolat în vestul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În zilele cele mai reci, la speciile de toamnă se va menţine stadiul de repaus biologic, în aproape toate regiunile agricole. Totodată, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, în special pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea (65-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. Culturile de rapiţă înființate în epoca optimă se vor afla în faza de înfrunzire (5-9 frunze), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ. Lucrările agricole specifice se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, îndeosebi pe terenurile fără strat de zăpadă.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU