Săptămâna 22 - 28 decembrie 2021
În prima parte a intervalului va predomina o vreme mai rece decât în mod normal, după care, aceasta va intra într-un proces de încălzire, în aproape toată ţara. Culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregii ţări. În funcţie de data semănatului, la rapiţă se va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (9-14 frunze), plantele prezentând 1-2 frunze bazale îngălbenite. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge starea de repaus vegetativ, speciile având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Totodată, la viţa-de-vie se vor putea efectua lucrările de ...
20 Decembrie 2021, 22:00
Caracteristici meteorologice
În prima parte a intervalului va predomina o vreme mai rece decât în mod normal, după care, aceasta va intra într-un proces de încălzire, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa la începutul perioadei între -11...3°C, abaterile termice negative fiind de 1...5°C și -1...9 °C în ultimele zile, valori mai ridicate cu 1...6°C comparativ cu normele climatologice. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -6...10°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -16...7°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, izolat în sud-estul, estul și centrul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, izolat centrul și estul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la culturile de toamnă se vor menţine ritmuri mai lente de vegetaţie în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în depresiuni se va înregistra în continuare stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol. Culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregii ţări. În funcţie de data semănatului, la rapiţă se va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (9-14 frunze), plantele prezentând 1-2 frunze bazale îngălbenite. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge starea de repaus vegetativ, speciile având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Totodată, la viţa-de-vie se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului (îngropatul viilor). În zilele cu precipitații, lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate
Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole. Finalizarea arăturilor adânci, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Efectuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi. Aplicarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro