Săptămâna 23 - 29 Martie
În primele zile ale perioadei se va menţine un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. De asemenea, spre sfârșitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), în toate zonele de cultură. Funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţări. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor. ...

22 Martie 2018, 22:00
Caracteristici meteorologice
În primele zile ale perioadei se va menţine un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. De asemenea, spre sfârșitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -7...8°C la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1...9°C comparativ cu mediile multianuale și 0...7°C în restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului se va situa între -4...11°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12...5°C în toate zonele de cultură, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în aproape toate regiunile agricole. Totodată, la începutul intervalului, ninsorile vor fi însoţite de intensificări ale vântului, local cu aspect de viscol, în special în jumătatea de sud a ţării, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol al țării
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a țării. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. De asemenea, la speciile de toamnă, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistență a plantelor (-7...-10°C) se pot înregistra brunificări/arsuri ale aparatului foliar, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), în toate zonele de cultură. Funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţări. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Lucrările agricole specifice (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor efectua cu dificultate în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie. Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole. Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU