Săptămâna 23 - 29 noiembrie 2022
Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de răcire, în aproape toată țara. Speciile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare, răsărire, apariţia frunzei a treia, precum şi înfrăţire în sudul, centrul şi vestul ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea, continuându-se în bune condiţii înfrunzirea, la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor înregistra îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, acestea intrând treptat în starea de repaus vegetativ. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de ...

21 Noiembrie 2022, 22:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de răcire, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1...14°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C și -1...8°C, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2...17°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5...10°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. Sunt prognozate precipitații sub formă de ploi locale în aproape toată țara, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, local în nordul, estul și vestul Moldovei, sudul, vestul, nord-vestul și nordul Munteniei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în sudul, centrul și estul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în aproape toată ţara şi mai încetinite în depresiunile din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole din sud-estul ţării, unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol. Speciile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (70-100%), răsărire (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-60%) în sudul, centrul şi vestul ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (80-100%), continuându-se în bune condiţii înfrunzirea (7-11 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor înregistra îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, acestea intrând treptat în starea de repaus vegetativ. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.
Recomandări de specialitate
Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Efectuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi. Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă. Administrarea de tratamente fitosanitare în plantaţiile pomicole și viticole.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro