Săptămâna 23 Februarie - 01 Martie
Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării. Temperaturile minime din aer şi sol scăzute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15°C), precum şi absenţa stratului protector de zăpadă sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. ...

21 Februarie 2018, 22:00
Caracteristici meteorologice
Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...5°C în prima parte a intervalului, limite apropiate de mediile multianuale și -12...3°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1...7°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -11…9°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -15...3°C în cea mai mare parte a teritoriului, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, la nivelul întregii țări.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei, izolat se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus biologic în toate zonele de cultură. Totodată, temperaturile minime din aer şi sol scăzute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15°C), precum şi absenţa stratului protector de zăpadă sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. Cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea la nivelul întregii ţări, uniformitatea şi vigurozitatea fiind pe ansamblu medie şi slabă. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate.
Recomandări de specialitate
Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU