Săptămâna 30 noiembrie - 06 decembrie 2022
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra predominant răsărirea (60-100%), apariţia frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (10-13 frunze) în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantațiilor. Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte în ...

29 Noiembrie 2022, 22:00
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...8°C, valori apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0...10°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului se va situa între -5...6°C în majoritatea regiunilor agricole, local fiind condiții de producere a brumei şi a înghețului superficial la sol. Sunt prognozate precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță, ninsoare) în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de produce a ceţii, izolat asociată cu burniţă.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia. În Dobrogea, local în nordul, sudul, estul și izolat vestul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele vegetative se vor desfăşura lent, izolat fiind posibile stagnări temporare în evoluţia fenologică a plantelor. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra predominant răsărirea (60-100%), apariţia frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (10-13 frunze) în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantațiilor. Lucrările agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.) vor fi întrerupte în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă. Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Efectuarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi. Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (arături, îngropatul viilor, transportul gunoiului de grajd, tăieri, etc.).
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro