-

Maşinile care nu vor fi utilizate, ar putea fi scutite de plata RCA

Nemulţumirile tot mai mari ale şoferilor cu privire la asigurarea RCA care se majorează de la an la an şi ale cărei polite sunt gândite, în general, în dezavantajul plătitorilor, au determinat noi măsuri în proiectul noi legi a RCA.

Deşi nu au fost încă făcute publice, printre noile reglemetări se numără şi suspendarea poliţei RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat.

"Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate părţile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, care ar urma să înlocuiască Legea nr. 136/1995. Proiectul are în vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda poliţa RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat", se precizează într-un comunicat al ASF.

Cei mai nemulţumiţi de această situaţie sunt transportatorii, care ameninţă cu proteste din cauza scumpirii poliţelor RCA din ultimele luni. Reprezentanţii firmelor de transport au cerut ASF să intervină pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA şi au solicitat parlamentarilor să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor.

Datele publicate de către ASF arată că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a crescut cu 42% faţă de nivelul din iunie 2015, justificând nemulţumirile transportatorilor şi detreminând ASF să continue discuţiile prin care să se ia măsuri în favoarea ambelor părţi.

Transportatorii sunt nemulţumiţi si de o altă prevedere a proiectului de lege, şi anume prelungirea automată a poliţelor RCA. Potrivit transportatorilor, proiectul de lege prevede că poliţa RCA se prelungeşte automat, în cazul în care firma de asigurare nu este notificată cu 30 de zile înainte de data expirării.

În speranţa unei echilibrări a pieţei pentru poliţele RCA, aşteptăm cu interes noul proiect de lege:" activitatea Grupului de lucru pe asigurări (din care fac parte reprezentaţi ai asigurătorilor, transportatorilor, intermediarilor în asigurare, service-urilor auto) îşi va concentra atenţia asupra soluţionării problemelor de natură tehnică şi pe elaborarea legislaţiei secundare care să sprijine şi să detalieze mecanismele şi regulile incluse în noul proiect de lege privind asigurările auto din România", precizează comunicatul autorităţii.