-

Evoluţia relativ stabilă a leului a contribuit la ţinerea sub control a preţurilor de consum

Banca Naţională a României a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie, pentru finalul acestui an, şi a majorat uşor prognoza pentru anul viitor - a anunţat guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu.

El a mai spus că evoluţia relativ stabilă a leului pe parcursul acestui an a contribuit la ţinerea sub control a dinamicii preţurilor de consum.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb, observăm o remarcabilă stabilitate a acestuia. Este adevărat, uşor în conflict cu declaraţiile noastre de anul trecut că vom lăsa mai multă flexibilitate în domeniul cursului, dar acest lucru ne-a ajutat într-o perioadă de mari turbulenţe, şi interne, şi internaţionale, cu acele majorări semnificative la preţurile combustibililor şi la preţurile administrate.

Cred că această stabilitate relativă a cursului după uşoara depreciere din vara şi toamna anului precedent a temperat şi mişcările de preţ”.

Prognoza în scădere în ceea ce priveşte inflaţia nu se corelează însă neapărat cu o scădere a preţurilor pentru mărfurile de la raft - a explicat analistul economic Cornel Cojocaru. El a atras atenţia că factori globali, precum preţul petrolului şi al grânelor sau relaţiile comerciale dintre marile puteri economice pot determina creşterea preţurilor, anul viitor.

„Pe de o parte, riscuri externe care ţin în principal de preţul ţiţeiului, şi aici avem în vedere în special calmul în zona arabă, de asemenea, incertitudini în evoluţia economică globală, rezultate pe de o parte din modul în care se va încheia negocierea dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexitul, apoi evoluţia disputelor comerciale dintre China şi Statele Unite ale Americii, şi nu în ultimul rând de viteza de creştere a economiilor americană şi a UE.

Un factor particular îl poate induce chiar şi producţia mai mică la porumb şi grâu pe piaţa europeană,care duce la creşteri de preţuri, evident, care se vor reflecta şi în ţara noastră, care anul ăsta a avut o recoltă foarte bună de porumb şi grâu”.

Sursa: rador

Articole înrudite