-

Casele nu vor mai putea fi construite fără un diriginte de șantier

Potrivit unui act normativ ce va intra în vigoare la sfârșitul lunii august, toate persoanele care vor să-și construiască locuințe, inclusiv la țară, vor fi nevoite să angajeze un diriginte de șantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Cei care nu vor proceda în acest fel vor risca să primească amenzi de până la 10.000 de lei.

În momentul de față, persoanele care vor să construiască locuințe sau să le modifice (modernizeze, repare, consolideze) trebuie să aibă proiecte tehnice verificate și să angajeze un diriginte de șantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995.

Totuși, actul normativ prevede că, în mediul rural și în satele ce aparțin orașelor, sunt exceptate de aceste reguli locuințele cu parter și parter plus un etaj, precum și anexele gospodărești.

Această excepție va fi eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie. Actul normativ se va aplica efectiv după 60 de zile de la publicare, adică din 31 august.

Concret, si cei care construiesc case la tara – sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente – vor fi obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se vor ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care vor fi angajati de catre persoanele ce vor executa efectiv lucrarile.

„Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in actul normativ care urmeaza sa se aplice de la sfarsitul lunii august.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor vor fi expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie! Persoanele care nu vor angaja un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor vor fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu vor fi controlate pentru casele care au doar parter.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro