-

Evitarea risipei alimentare de sărbători

Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm. La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor sunt aruncate, iar la nivel european, aproximativ 20%.

Aici vorbim atât despre consumul casnic, cât și despre HoReCa și producție. Dacă la nivel macro ne e greu să facem o schimbare, la nivel micro – și anume acasă – totul depinde de noi.

Trebuie să ne dezobișnuim să cumpărăm mult, să nu cumva să lipsească din casă ceva ce probabil nu vom folosi niciodată. Fără să fim neapărat atenți la etichetă, punem în coș tot felul de produse.

În preajma sărbătorilor, acest fenomen ia și mai mare amploare, pentru că simțim nevoia să cumpărăm și mai multe, pentru a-i servi cu bunătăți pe cei care ne trec pragul. Însă, nu întotdeauna ne gândim ce se întâmplă cu toate alimentele care rămân după ce oaspeții pleacă acasă.

Ada Lungu, președintele Asociației Volens a prezentat la Radio România Antena Satelor câteva metode pentru a evita risipa alimentară:

Fă un plan

Planificarea meselor este un ritual care prinde tot mai mult teren mai ales când vorbim despre risipa alimentară. Asta pe lângă faptul că îți va salva timp prețios. Fă calcule despre câte persoane vor fi prezente la masă în fiecare zi și crează rețete ținând cont de acel număr și de dietele speciale pe care fiecare dintre cei prezenți le are.

Apoi gândește-te la rețete care se potrivesc și fă lista de cumpărături care să conțină ingredientele necesare. Încearcă să nu adaugi în coș nimic din afara listei, pentru a te asigura că nu vei avea ce să arunci mai târziu. Un alt sfat legat de lista de cumpărături este inventarierea alimentelor pe care le ai în casă: fie că sunt în cămară/ spațiu de depozitare, congelator sau frigider. Astfel vei putea să nu cumperi același lucru de două sau trei ori.

Alimentația sezonieră

Alege să cumperi proaspăt, atâta timp cât sezonul îți permite să faci asta. Și, mai ales, în loc să dai o fugă la supermarket, mai bine îndreaptă-te spre magazine specializate, băcănii, magazine zero-deșeuri, piață sau alte magazine mici care se aprovizionează direct de la producători local.

Este nescesar sa depozitam corect alimentele, iar acest lucru ține atât de modul în care este scris pe ambalaj că se depozitează, cât și de ordinea internă pe care o avem acasă.

Dacă ai o cămară sau un alt spațiu de depozitare pentru alimentele de tip paste, conserve etc, cel mai bine ar fi să le așezi în funcție de termenul de valabilitate: cele cu cel mai scurt în față, iar restul după ele. Astfel, tentația va fi să pui prima dată mâna pe ce ți-e mai la îndemână și apoi pe restul.

Donează

După ce ai umplut caserolele vizitatorilor și tot ai rămas cu multă mâncare, cel mai frumos gest pe care îl poți face este să o donezi celor care au mare nevoie de ea. Aici vorbim atât de orfelinate, azile de bătrâni sau cei de pe stradă.

Un gest frumos după sărbători sau oricând îți va aduce o mare satisfacție sufletească.

Foto: pixabay

Articole înrudite

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept