Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cârnați din topor și mușchi perpelit: Gustul tradițional din Vâlcea cucerește Europa

Într-un colț pitoresc al Olteniei de sub munte, în comuna Mihăești, gustul autentic al produselor tradiționale românești este păstrat cu sfințenie de către firma Avigis, un nume cu istorie, seriozitate și rădăcini adânci în gastronomia locală.

Cârnați din topor și mușchi perpelit: Gustul tradițional din Vâlcea cucerește Europa
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 11 Aprilie 2025, 12:46

Înființată în anul 1991, Avigis a crescut treptat, bazându-se pe perseverență, seriozitate și parteneriate solide.

Invitat în cadrul emisiunii Viața la țară, realizată de Tatiana Mircea, domnul Aurel Simion, unul dintre fondatorii firmei, a vorbit despre rețetele cu care Avigis cucerește clienții din țară și din diaspora.

„Avem 13 produse atestate tradițional de Ministerul Agriculturii și încă 10 produse pe rețete consacrate. Printre cele mai cunoscute se numără cârnații din topor de Vâlcea, pentru care așteptăm recunoaștere la nivel european, sub indicație geografică protejată”, a explicat Aurel Simion.

Un alt produs emblematic este mușchiul perpelit afumat, preparat exact ca pe vremuri copt și păstrat în garniță, după metoda bunicilor.

Pe lângă acestea, Avigis oferă o gamă variată de preparate specifice zonei: cârnați cu usturoi, slănină usturoiată, tobă oltenească, caltaboș, dar și drobul de Paște, un produs atestat tradițional, căutat în special în această perioadă.

„Materia primă este 100% românească. Ordinul 724 privind atestarea produselor tradiționale impune limite de producție maximum 400 kg pe zi tocmai pentru a menține caracterul artizanal. Aceste produse cer multă migală și timp, nu pot fi industrializate”, a explicat Simion.

Produsele Avigis sunt disponibile în hipermarketuri, magazine locale din județ și București, dar și în magazine românești din Europa de Vest, acolo unde gustul de acasă rămâne mereu dorit.

Întrebat cât de complicat este procesul de atestare, Aurel Simion a fost clar:

„Nu este greu deloc. Suntem în relații foarte bune cu Ministerul Agriculturii, iar Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale oferă sprijin oricui dorește să ateste o rețetă. Trebuie doar voință și respect pentru tradiție.”

Simion subliniază că este nevoie de o campanie națională pentru păstrarea și promovarea rețetelor vechi, care definesc identitatea gastronomică a poporului român.

„Produsele tradiționale nu sunt doar hrană, sunt parte din istoria noastră.”

Avigis este dovada vie că tradiția poate merge mână în mână cu inovația, iar gustul autentic nu se uită niciodată. Cârnații din topor, mușchiul perpelit sau drobul de Paște nu sunt doar produse sunt povești din copilărie, readuse în prezent cu grijă și respect.

Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare
Diverse 12 Decembrie 2025, 14:50

Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare

Modernizarea și electrificarea infrastructurii feroviare care conectează municipiile Oradea și Cluj-Napoca înregistrează un...

Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare
Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026
Diverse 12 Decembrie 2025, 14:34

Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026

Cele două sectoare ale Autostrăzii Transilvania care traversează județul Bihor vor fi deschise circulației etapizat în...

Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026
UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca
Diverse 12 Decembrie 2025, 12:41

UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca

Numărul persoanelor diagnosticate cu această maladie infecțioasă rară în municipiul Cluj-Napoca a crescut la doi, după ce...

UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca
Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români
Diverse 11 Decembrie 2025, 10:08

Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români

Preferințele românilor se schimbă radical în favoarea produselor de panificație mai sănătoase, un segment tot mai larg de...

Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români
Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi
Diverse 10 Decembrie 2025, 12:19

Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi

Vigilența agenților de securitate dintr-o unitate de învățământ a făcut posibilă capturarea rapidă a unui traficant care...

Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi
Diferențe majore la sursele de încălzire între mediul urban și cel rural. Lemnele rămân baza în satele românești
Diverse 09 Decembrie 2025, 13:28

Diferențe majore la sursele de încălzire între mediul urban și cel rural. Lemnele rămân baza în satele românești

O analiză recentă a infrastructurii de încălzire rezidențială evidențiază faptul că majoritatea consumatorilor conectați la...

Diferențe majore la sursele de încălzire între mediul urban și cel rural. Lemnele rămân baza în satele românești
Servicii noi de sănătate mintală pentru copii la Spitalul de Pediatrie Pitești
Diverse 05 Decembrie 2025, 11:02

Servicii noi de sănătate mintală pentru copii la Spitalul de Pediatrie Pitești

Infrastructura medicală dedicată celor mici a fost extinsă în județul Argeș prin deschiderea unei unități specializate în...

Servicii noi de sănătate mintală pentru copii la Spitalul de Pediatrie Pitești
Incident grav la un liceu din Teleorman: Elevă scoasă cu forța din oră și bătută
Diverse 03 Decembrie 2025, 16:10

Incident grav la un liceu din Teleorman: Elevă scoasă cu forța din oră și bătută

Scene de o violență au avut loc în apropierea unei unități de învățământ din județul Teleorman, unde o adolescentă a fost...

Incident grav la un liceu din Teleorman: Elevă scoasă cu forța din oră și bătută