Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gustul locului, pus pe masă: De ce punctele gastronomice locale devin tot mai căutate

Când sărbătorile se apropie, iar drumurile ne poartă tot mai des prin sate și zone turistice, apare și întrebarea firească: unde mâncăm ceva bun, curat și cu adevărat românesc? Răspunsul vine, tot mai des, din curțile oamenilor care au redescoperit o comoară simplă: gătitul ca odinioară.

Gustul locului, pus pe masă: De ce punctele gastronomice locale devin tot mai căutate
Foto: Petrut Mazilu

Articol de Ramona Alexandrescu, 25 Decembrie 2025, 09:41

Despre acest fenomen aflat în plină dezvoltare a vorbit, în emisiunea Viața la țară, realizată de Violeta Anghel, președintele Asociației Gastro-Local, Dorian Lungu. O discuție „cu poftă”, despre mâncare, tradiție și un mod de a face turism altfel, pe îndelete.

„Numărul punctelor gastronomice locale este în creștere, într-o creștere continuă”, a explicat invitatul, subliniind că interesul oamenilor pentru acest tip de experiență culinară este tot mai mare. Chiar dacă nu există încă o evidență clară a tuturor punctelor care funcționează efectiv, fenomenul este vizibil în tot mai multe zone din țară.

Ce este, de fapt, un punct gastronomic local

Nu un restaurant clasic, nu o terasă cu meniu stufoas, ci o masă deschisă în gospodăria cuiva, unde mâncarea este gătită cu ce are omul prin curte, prin grădină sau din sat. Legea permite servirea a maximum 15 persoane deodată, iar regula de bază este simplitatea: unul sau două feluri de mâncare, proaspete, de sezon.

„Noi spunem clar: ceea ce pui pe masă trebuie să fie minimum 70% din gospodăria proprie sau din lanțul alimentar cel mai scurt”, a explicat Dorian Lungu. Rețetele sunt locale, ingredientele sunt ale locului, iar gustul nu se confundă cu cel din restaurantele obișnuite.

Bulzul, de exemplu, există în multe regiuni ale țării, dar nicăieri nu e la fel. „Unul pune ou, altul cârnați, altul are alt mod de a-l așeza în farfurie. Acolo e identitatea locului”, a spus președintele Asociației Gastro-Local.

Rețete care pot dispărea dacă nu sunt puse în valoare

Unul dintre cele mai mari riscuri este uitarea. Sunt rețete cunoscute doar de bătrânii satului, mâncăruri care nu se mai gătesc decât rar. Dacă nu sunt aduse „la lumină”, ele se pierd.

„Avem foarte multe rețete faine, interesante, care, dacă nu sunt folosite, dispar din patrimoniul gastronomic național. Și ar fi mare păcat”, a avertizat invitatul.

De aceea, punctele gastronomice locale nu sunt doar despre mâncare, ci și despre memorie, despre a duce mai departe gusturile copilăriei și poveștile din jurul mesei.

Unde le găsim și cum mergem la masă

Pentru cei interesați, există deja o hartă a punctelor gastronomice locale verificate, disponibilă pe site-ul gastrolocal.ro. Acolo pot fi găsite locurile care funcționează efectiv și unde experiența este autentică.

Important de știut: nu mergi „neanunțat”, ca la restaurant. „Nu te duci să ceri meniul și să comanzi ce vrei. Te programezi, suni din timp și gazda știe că te așteaptă”, a explicat Dorian Lungu.

Poți fi turist cazat în zonă sau doar în tranzit. De exemplu, dacă mergi de la Brașov la Buzău, te poți opri pe drum, la o gospodărie care gătește pentru tine o ciorbă caldă și un fel principal. Mâncare gătită lent, dar servită la ora stabilită.

„E slow food pregătit într-un timp care să fie comod pentru călător”, a spus invitatul.

Mai mult decât mâncare: povești, oameni, timp

O masă la un punct gastronomic local vine la pachet cu povești. Gazdele vorbesc despre sat, despre obiceiuri, despre cum se făceau lucrurile „pe vremuri”. Uneori, pot pregăti chiar un fel de mâncare cerut special, pe care oaspeții nu l-au mai gustat de ani de zile.

„Oamenii ne spun: n-am mai mâncat asta de zeci de ani. Și gazdele le fac. Asta e frumusețea”, a povestit Dorian Lungu.

Este o experiență rară, greu de găsit chiar și în alte țări europene: mâncare sănătoasă, tradițională, gătită cu grijă, într-un cadru autentic.

În final, mesajul a fost clar: alegând să mâncăm într-un punct gastronomic local, nu doar că ne bucurăm de gusturi adevărate, dar susținem economia locală, păstrăm tradițiile vii și oferim o șansă satului românesc să rămână pe hartă.

Pentru că, uneori, cea mai bună poveste a locului începe la masă.

Românii mănâncă prea puține fructe și legume, în ciuda resurselor agricole disponibile
Diverse 22 Decembrie 2025, 10:17

Românii mănâncă prea puține fructe și legume, în ciuda resurselor agricole disponibile

Deși România beneficiază de resurse naturale generoase și de un potențial agricol vast, populația adoptă obiceiuri alimentare...

Românii mănâncă prea puține fructe și legume, în ciuda resurselor agricole disponibile
De ce este importantă testarea cărnii provenite de la animalele sacrificate în gospodării. Avertismentul medicilor
Diverse 16 Decembrie 2025, 14:48

De ce este importantă testarea cărnii provenite de la animalele sacrificate în gospodării. Avertismentul medicilor

În apropierea sărbătorilor de iarnă, când sacrificarea porcilor în gospodării devine o practică frecventă, autoritățile...

De ce este importantă testarea cărnii provenite de la animalele sacrificate în gospodării. Avertismentul medicilor
Conflict la tăierea porcului: Bărbat înjunghiat într-o comună din Prahova
Diverse 16 Decembrie 2025, 14:33

Conflict la tăierea porcului: Bărbat înjunghiat într-o comună din Prahova

O tradiție specifică sărbătorilor de iarnă s-a transformat într-o scenă sângeroasă în localitatea prahoveană Florești, unde...

Conflict la tăierea porcului: Bărbat înjunghiat într-o comună din Prahova
Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare
Diverse 12 Decembrie 2025, 14:50

Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare

Modernizarea și electrificarea infrastructurii feroviare care conectează municipiile Oradea și Cluj-Napoca înregistrează un...

Electrificarea liniei ferate Oradea - Cluj s-a împotmolit în erori de proiectare
Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026
Diverse 12 Decembrie 2025, 14:34

Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026

Cele două sectoare ale Autostrăzii Transilvania care traversează județul Bihor vor fi deschise circulației etapizat în...

Șoferii vor circula pe noi tronsoane din Autostrada A3 începând din toamna anului 2026
UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca
Diverse 12 Decembrie 2025, 12:41

UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca

Numărul persoanelor diagnosticate cu această maladie infecțioasă rară în municipiul Cluj-Napoca a crescut la doi, după ce...

UPDATE: Încă un caz de lepră a fost confirmat de autoritățile sanitare din Cluj-Napoca
Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români
Diverse 11 Decembrie 2025, 10:08

Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români

Preferințele românilor se schimbă radical în favoarea produselor de panificație mai sănătoase, un segment tot mai larg de...

Pâinea cu maia câștigă popularitate în rândul consumatorilor români
Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi
Diverse 10 Decembrie 2025, 12:19

Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi

Vigilența agenților de securitate dintr-o unitate de învățământ a făcut posibilă capturarea rapidă a unui traficant care...

Bărbat care încerca să vândă canabis într-un liceu din Târgoviște, prins de jandarmi