Pericolul incendiilor de pădure: Autoritățile fac apel la responsabilitate
Peste 400 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, alături de pompieri, militari și voluntari, au intervenit pentru stingerea incendiilor care afectează pădurile din mai multe județe ale țării.

Articol de Ramona Alexandrescu, 12 Martie 2025, 15:39
Directorul Direcției Silvice Mehedinți, Sorin Nicolicioiu, a declarat în cadrul emisiunii „Viața la țară” realizată de Violeta Anghel că, de la începutul anului, județul s-a confruntat cu 13 incendii care au distrus 60 de hectare de pădure de stat.
Sorin Nicolicioiu a precizat că incendiile din județul Mehedinți au fost dificil de stins, iar doar ploile recente au reușit să împiedice extinderea flăcărilor.
“De la începutul anului, am avut 13 incendii care au afectat aproximativ 60 de hectare de pădure de stat. Au fost distruse plantații tinere și regenerări naturale, extrem de greu de refăcut. În eforturile de stingere au fost implicați angajații direcțiilor silvice, pompieri, polițiști și, în unele cazuri, localnici”, a declarat Nicolicioiu.
În unele comune, primarii s-au implicat activ în stingerea incendiilor, mobilizând echipe de voluntari. Cu toate acestea, în multe zone, localnicii au răspuns greu apelurilor autorităților.
“În multe sate, populația este îmbătrânită și nu poate participa la astfel de intervenții. Totuși, am avut cazuri în care primarii s-au mobilizat și au fost în fruntea echipelor de intervenție”, a explicat directorul Direcției Silvice Mehedinți.
Autoritățile subliniază că majoritatea incendiilor de pădure sunt cauzate de arderea necontrolată a miriștilor și vegetației uscate de către localnici.
“Oamenii își curăță pășunile și dau foc resturilor vegetale, dar nu reușesc să controleze flăcările. Vegetația uscată și vântul ajută la propagarea rapidă a incendiilor, punând în pericol pădurile”, a avertizat Nicolicioiu.
De asemenea, incendiile pun în pericol fauna sălbatică, afectând grav habitatul natural al animalelor.
“Sunt distruse adăposturi, iar animalele nu au nicio șansă de supraviețuire. Printre cele mai afectate sunt căprioarele, iepurii și mistreții. Puii de căprioară nu pot fugi suficient de repede pentru a scăpa de flăcări”, a declarat directorul Direcției Silvice Mehedinți.
Pentru a preveni noi tragedii, prefectul județului Mehedinți a convocat o ședință de urgență cu reprezentanții Romsilva, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Poliția și Pompierii. Scopul întâlnirii este identificarea unor soluții pentru limitarea incendiilor.
“Facem un apel către populație să nu mai dea foc la miriști, pășuni și terenuri agricole. Este foarte greu să controlăm astfel de incendii, iar pagubele sunt uriașe”, a subliniat Nicolicioiu.