BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an
Banca Naţională a crescut semnificativ costul accesului la bani, în încercarea de a tempera inflaţia.
11 Februarie 2022, 11:12
Consiliul de Administraţie al BNR a majorat cu 50 de puncte procentuale dobânda de politică monetară, până la 2,5% pe an, o creştere mai mare decât se aşteptau pieţele şi analiştii. Decizia, care intră de astăzi în vigoare, este justificată de estimările privind rata inflaţiei care, potrivit calculelor Băncii Centrale, ar urma să ajungă la un număr cu două cifre în curând. Prima consecinţă este că vor creşte din nou dobânzile la creditele în lei, apoi se va diminua consumul, iar creşterea economică va încetini. Aceste costuri sunt însă acceptabile, spun specialişti economici, pentru că inflaţia a devenit inamicul public numărul 1.
Conform noului raport, rata anuală a inflaţiei îşi va accentua semnificativ creşterea în trimestrul al doilea 2022 şi va trece de 10 procente, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample decât se anticipa, ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, care vor ieşi în evidenţă semnificativ după suspendarea, în luna aprilie, a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici. BNR semnalează şi încetinirea creşterii economice, dar analistul economic Constantin Rudniţchi spune că nevoia de temporare a majorării preţulrilor este, în această perioadă, mai importantă.
Constantin Rudniţchi: „Această creştere era aşteptată. Oarecum surprinzător este că de data aceasta Banca Naţională a crescut cu 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă relativ mult, şi ceea ce este şi mai clar se spune în comunicat, adică aşteptările sunt de creştere în continuare a inflaţiei, măsurile de sprijin pentru populaţie şi pentru companii, pentru reducerea facturilor la energie electrică şi la gaze naturale nu sunt convingătoare, şi atunci sigur că inflaţia devine inamicul numărul unu a primei jumătăţi a anului.”
În a doua jumătate a lui 2022, rata anuală a inflaţiei va descreşte, probabil doar gradual, dar va cunoaşte o ajustare în jos, relativ abruptă, în prima parte a anului viitor şi va reintra în intervalul ţintit de BNR, adică 1,5-3,5%, abia în ultimul trimestru din 2023 - prognozează acum specialiştii BNR. Creşterea inflaţiei este un fenomen înregistrat de majoritatea economiilor, conform datelor Eurostat, ţara noastră clasându-se pe locul 6 între statele membre în ceea ce priveşte mărimea ratei anuale a inflaţiei la finalul anului trecut.
După deciziile BNR, avut loc şi o întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare, apoi premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Ministerul Energiei va veni, săptămâna aceasta, cu o variantă finală a schemei de compensare pentru marii consumatori de energie. El a dat noi asigurări că luna aceasta şi cea viitoare facturile la energie vor fi compensate şi a spus că urmează o nouă întâlnire a Comitetului interministerial pentru energie, pentru a discuta măsuri concrete de la 1 aprilie, când expiră actuala schem. Şi ministrul economiei a afirmat, ieri, că sunt analizate scenarii pentru consumatorii casnici, după ce actuala schemă de compensare a ajunge la final.
RADOR
Foto: Pixabay