De 15 ani de România este stat membru al Uniunii Europene
În urmă cu 15 ani România devenea membră cu drepturi deplină a Uniunii Europene.
02 Ianuarie 2022, 08:36
Tratatul de aderare a fost semnat de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu şi negociatorul şef Leonard Orban.
Apartenenţa la Uniunea Europeană a însemnat pentru români posibilitatea ca ei să studieze şi să muncească în alte ţări europene. Libertatea de circulaţie inclusiv a bunurilor a oferit o piaţă uriaşă companiilor şi produselor româneşti. Şi fondurile europene au făcut ca în România să apară rapid schimbări, în condiţiile în care ţara noastră este unul dintre beneficiarii neţi ai bugetului european. România a reuşit creşterea Produsului Intern Brut pe locuitor de la 39% din media Uniunii înainte de aderare la 59% după numai nouă ani. Iar conform prognozelor PIB-ul pe locuitor ar putea ajunge anul acesta la 66,3% din PIB-ul mediu al Uniunii.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în mesajul său transmis cu ocazia împlinirii celor 15 ani de când a devenit oficial membră a Uniunii că drumul european rămâne în mod legitim singura opţiune de prosperitate, stabilitate şi dezvoltare a ţării pe termen lung. Şeful statului a mai arătat că aderarea la Uniune a ancorat România în spaţiul european de democraţie şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul suprem al celor care au luptat în decembrie 1989. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că succesul aderării la Uniunea Europeană este confirmat atât de menţinerea unui sprijin larg al românilor pentru uniune, cât şi de bunăstarea adusă în cei 15 ani de apartenenţă la spaţiul comunitar. Fonduri europene de zeci de miliarde de euro au intrat în ţară şi continuă să vină, contribuind la investiţiile care cresc nivelul şi calitatea vieţii românilor - a mai transmis prim-ministrul într-un mesaj oficial.
RADOR
Foto: Pixabay