-

MAE informează cetățenii care se întorc în România, că există premisele ca, la ieșirea din Bulgaria, prin punctul de frontiera Ruse, la plata taxei de pod, să se creeze coloane mari de autoturisme.

Fapt ce va duce la cresterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei catre România, în special în a doua parte a zilei, atunci când turiștii români se vor întoarce în numar considerabil catre România.

Autoritațile vamale bulgare recomanda turistilor români care aleg sa revina în țara prin PCTF Ruse sa pregateasca în prealabil suma exacta pentru taxa de pod, si anume 2 (doi) euro, în vederea reducerii timpilor de asteptare la procesarea si eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

Se recomanda cetatenilor români folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgara: PCTF Kardam – PCTF Negru Voda, PCTF Durankulak – PCTF Vama Veche, PCTF Kainardja – PCTF Lipnița (cu orar de funcționare 08:00-20:00, masa totala admisa a autovehiculelor de pâna la 3,5t), PCTF Silistra – PCTF Ostrov, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Magurele (ferry) si PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele doua puncte cu program de funcționare 08:00-20:00.

Agenția ”Vami” din Bulgaria, responsabila cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse, va întreprinde masurile necesare pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulației cu autoturisme si autocare.

Acest lucru ar putea duce la oprirea temporara a traficului greu si operarea, în condiții de urgența, a traficului usor.

Se pot obține informații privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (n.a.- deocamdata doar în limba bulgara) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp, starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuala a drumurilor de pe aplicația gratuita LIMA (n.a.- deocamdata doar în limba bulgara) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agen?iei ”Infrastructura Rutiera” – www.api.bg si non-stop de la numarul de telefon 070013020.

În cadrul Agenției ”Infrastructura Rutiera” funcționeaza pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetațenii români pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirecționate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Români din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center în regim de permanența.

De asemenea, cetatenii români care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanența al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste ca cetațenii români care calatoresc în strainatate au la dispoziție aplicația “Calatoreste în siguranța” (disponibila gratuit în “App Store” si “Google Play”), care ofera informații si sfaturi de calatorie.

(MARCELA PETCU)