-

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi.

Majoritatea sunt poliţişti în cadrul IPJ Botoşani - Serviciul Rutier, iar trimiterea în judecată s-a făcut în legătură cu infracţiuni de luare de mită pentru a nu sancţiona conducători surprinşi în trafic cu abateri de la regimul rutier.
Astfel, au fost trimişi în judecată, sub măsura controlului judiciar, un ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Botoşani - Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată, şi alţi 15 agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani - Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi/sau infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.
În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată o persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită, şi patru persoane fizice, fără calitate specială, în stare de libertate, pentru infracţiuni de dare de mită instigare la dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriul în perioada iunie - noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani - Serviciul Rutier (inclusiv ofiţerul de poliţie), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.
Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 - 9 iulie 2020, comisarul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect "žpunerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice"ť, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.
Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii şi cele preventive dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

RADOR
Foto: Pixabay