-

Peste 40% din cei 13.000 de beneficiari de venit minim garantat din judeţul Buzău nu se pot angaja din cauză că nu ştiu să scrie şi să citească.

Conform directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău, Ionel Tociu, este de părere că „situaţia este îngrijorătoare”, întrucât peste 5.000 de asistaţi social aflaţi în evidenţele AJOM Buzău semnează cu degetul. „Din cei 13.000 de asistaţi social, peste 7.000 au vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, dar nu au absolvit decât una sau două clase de gimnaziu, iar dintre aceştia, circa 5.000 semnează cu degetul”, a declarat Ionel Tonciu.
Directorul AJOFM Buzău susţine că aceştia nu pot ocupa nici măcar locuri de muncă necalificate, doarece majoritatea provin din mediul rural, iar naveta este costisitoare.
„În 2018, am mărit numărul de cursuri de calificare şi recalificare de la 12 la 30, dar suntem sceptici, pentru că în 2017, din cele 200 de persoane care au urmat aceste cursuri, doar cinci au provenit din rândul asistaţilor social”, a mai spus sursa citată.
Conform acestuia, zilnic, la nivelul judeţului Buzău, sunt disponibile 300 de locuri de muncă.
AJOFM Buzău a înregistrat la finalul anului trecut o rată a şomajului de 8,59 la sută, judeţul situându-se pe unul din primele locuri din ţară din punct de vedere al numărului de şomeri.

Sursa: AGERPRES