Nazare, despre moneda euro digitală: Trebuie să avem de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul
Moneda euro digitală ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunătăţind siguranţa şi eficienţa plăţilor, dar, cel mai important, trebuie să avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la ECOFIN.

08 Iulie 2025, 20:18
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, miniştrii de Finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles, au discutat atât despre pachetul legislativ privind moneda euro digitală, cât şi despre pachetul privind securitizarea în contextul Strategiei privind uniunea economiilor şi a investiţiilor (SIU).
În ceea ce priveşte propunerile referitoare la moneda euro digitală, ministrul Nazare a subliniat că moneda euro digitală ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunătăţind siguranţa şi eficienţa plăţilor, în acelaşi timp cu asigurarea adaptarea la noua realitate economică şi tehnologică.
'Realizăm beneficiile pe care moneda euro digitală le-ar aduce economiei naţionale, creşterea nivelului de incluziune financiară şi întărirea stabilităţii monetare. Aşteptăm cu interes un acord în 2026, însă credem că este necesar să avem tratament egal pentru toate statele membre în acceptarea monedei digitale pentru plăţi, indiferent de moneda proprie. Credem că pentru procesul de implementare este esenţială corectitudinea şi asigurarea accesibilităţii şi a beneficiilor egale pentru toţi cetăţenii şi actorii privaţi din cadrul UE. Aceasta, în primul rând, fără a crea diviziuni între economiile euro şi non-euro. Şi, cel mai important, trebuie să avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul', a declarat şeful de la Finanţe.
Referitor la propunerile privind securitizarea, ministrul român a accentuat importanţa acestui proiect pentru crearea unui mediu de reglementare mai favorabil şi care să crească lichiditatea pe piaţa financiară europeană.
'Suntem conştienţi de faptul că revitalizarea securitizării înseamnă, de fapt, creştere economică şi, în acest sens, trebuie să găsim echilibrul corect între nevoia de lichiditate şi nivelul necesar de precauţie, care să nu fie excesiv, dar totuşi solid în ceea ce priveşte toate riscurile asociate cu acest tip de tranzacţii. România nu este o piaţă cu un nivel foarte ridicat de securitizare, dar aşteptam cu interes să avem noul cadru şi vom fi implicaţi în toate discuţiile tehnice pe această temă', a transmis Alexandru Nazare. AGERPRES