CSM: Vârsta medie de pensionare, în perioada februarie - mai, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni
Consiliul Superior al Magistraturii a informat luni că vârsta medie de pensionare, în perioada februarie - mai, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni.

14 Iulie 2025, 20:30
Consiliul arată, într-un comunicat transmis AGERPRES, că în perioada 12 februarie - 26 mai 2025 au fost înaintate pentru emiterea decretelor de pensionare 35 de hotărâri ale Secţiei pentru judecători.
'Potrivit datelor statistice, rezultă că vârsta medie de pensionare, în perioada indicată, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni, contrar informaţiilor eronate transmise în spaţiul public. Statistic rezultă că, din totalul judecătorilor pensionaţi în această perioadă, numai cinci judecători aveau vârsta de 48 de ani, peste 85% având o vârstă mai înaintată, cea mai mare fiind de peste 67 de ani. Prezentarea în continuare a informaţiei potrivit căreia, ca regulă, judecătorii se pensionează la 48 de ani, deşi Consiliul a precizat public de mai multe ori că aceasta nu este reală, are ca scop dezinformarea societăţii şi antagonizarea acesteia în continuare faţă de corpul judecătorilor', spune CSM.
CSM reaminteşte că s-a transmis public de mai multe ori faptul că instabilitatea statutului magistratului, din perspectiva modificărilor legislative potrivit planului de guvernare, a determinat din ce în ce mai mulţi judecători să ia decizia de a se pensiona, fiind în continuare formulate cereri de pensionare.
'În contextul valului de informaţii eronate comunicate în spaţiul public, pe toate canalele, la adresa corpului magistraţilor, Consiliul îşi reafirmă angajamentul de a informa constant şi corect societatea', subliniază Consiliul Superior al Magistraturii.
Premierul Ilie Bolojan a afirmat, vineri, că pensionarea magistraţilor este ''prea rapidă'' şi este nevoie de o nouă lege a salarizării, existând pericolul ca, în câţiva ani, pensiile să nu mai aibă de cine să fie plătite.
''Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este pensionarea magistraţilor. (...) Componenta de pensii speciale trebuie abordată pentru toate instituţiile în pasul doi. Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate. Avem o pensionare prea rapidă a magistraţilor şi, aşa cum v-am spus, se pensionează, în general, la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat când am ocupat funcţia de preşedinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani. Mi-am propus, n-am ajuns încă, dar o să o caut să-i duc un buchet de flori, pentru că a lucrat până la 60 de ani. Tot respectul pentru dânsa. Este un lucru de care ne dăm seama că nu mai poate continua. De ce se întâmplă asta? Pentru că există o durată, dacă bine reţin, de 25 de ani, după care te poţi pensiona. Deci, dacă începi imediat după ce ai terminat facultatea, înseamnă că la 48 de ani te poţi pensiona. Este evident că trebuie să creştem vârsta, după care te poţi pensiona - nu ştiu, 30, 35 de ani, în aşa fel încât pensionarea, chiar dacă ai îndeplinit această perioadă, să se poată face, nu foarte departe de vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani, şi care trebuie să fie baza pentru cele mai multe dintre profesiile din România'', a explicat Bolojan, într-o conferinţă de presă. AGERPRES