Ascultă Radio Antena Satelor Live

85% dintre conservele din carne conțin nitrit de sodiu

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

18 Ianuarie 2016, 13:56

25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către șorici, în proporție de 15% de către apă, în proporție de 13% de către amidon, în proporție de 10% de către proteine din soia, și în proporții variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari și condimente.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate conțin caragenan.
• 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

„La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

7 semne că suferi de Sindromul Impostorului
Utile 13 Mai 2024, 08:07

7 semne că suferi de Sindromul Impostorului

Într-o lume în care standardele și așteptările sunt mereu în creștere, mulți dintre noi ne confruntăm cu un fenomen...

7 semne că suferi de Sindromul Impostorului
Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase
Utile 12 Mai 2024, 08:25

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase

Planeta noastră - devenită mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră - s-a schimbat sub efectele activităţii umane şi, în...

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase
Creștere semnificativă a vânzărilor auto: Peste 46.000 de autoturisme noi înmatriculate în primul trimestru din 2024
Utile 07 Mai 2024, 12:28

Creștere semnificativă a vânzărilor auto: Peste 46.000 de autoturisme noi înmatriculate în primul trimestru din 2024

În ciuda provocărilor economice globale, piața auto din România surprinde cu o creștere semnificativă a vânzărilor în primul...

Creștere semnificativă a vânzărilor auto: Peste 46.000 de autoturisme noi înmatriculate în primul trimestru din 2024
Dacă am înlocui datoria cu plăcerea?
Utile 02 Mai 2024, 19:38

Dacă am înlocui datoria cu plăcerea?

„Trebuie să fac asta, trebuie să fac asta.” În dialogul nostru interior, această frază apare des, ca un laitmotiv. Ne pune...

Dacă am înlocui datoria cu plăcerea?
Mamele minore, care au împlinit 16 ani, vor avea dreptul la decizie cu privire la copilul lor
Utile 30 Aprilie 2024, 12:57

Mamele minore, care au împlinit 16 ani, vor avea dreptul la decizie cu privire la copilul lor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care reglementează faptul că mamele minore, care au împlinit...

Mamele minore, care au împlinit 16 ani, vor avea dreptul la decizie cu privire la copilul lor
CFR Călători introduce trenuri suplimentare pentru sărbătorile de Paște și 1 mai
Utile 30 Aprilie 2024, 11:48

CFR Călători introduce trenuri suplimentare pentru sărbătorile de Paște și 1 mai

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea...

CFR Călători introduce trenuri suplimentare pentru sărbătorile de Paște și 1 mai
PE a adoptat directiva privind dreptul la reparație pentru produsele ieșite din garanție
Utile 26 Aprilie 2024, 15:21

PE a adoptat directiva privind dreptul la reparație pentru produsele ieșite din garanție

Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață...

PE a adoptat directiva privind dreptul la reparație pentru produsele ieșite din garanție
Guvernul adoptă proceduri de călătorie simplificate în cazul minorilor
Utile 25 Aprilie 2024, 15:42

Guvernul adoptă proceduri de călătorie simplificate în cazul minorilor

Guvernul a aprobat, joi, o hotărâre potrivit căreia persoanele fizice majore, care însoţesc minorii la ieşirea din ţară, nu...

Guvernul adoptă proceduri de călătorie simplificate în cazul minorilor