Ascultă Radio Antena Satelor Live

85% dintre conservele din carne conțin nitrit de sodiu

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

18 Ianuarie 2016, 13:56

25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către șorici, în proporție de 15% de către apă, în proporție de 13% de către amidon, în proporție de 10% de către proteine din soia, și în proporții variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari și condimente.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate conțin caragenan.
• 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

„La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Cum recunoști o escrocherie înainte să devii victima ei. Vechi trucuri pentru a păcăli oameni
Utile 04 Iunie 2025, 13:35

Cum recunoști o escrocherie înainte să devii victima ei. Vechi trucuri pentru a păcăli oameni

Deși trăim într-o eră a tehnologiei și a digitalizării, escrocheriile tradiționale rămân surprinzător de eficiente, mai ales...

Cum recunoști o escrocherie înainte să devii victima ei. Vechi trucuri pentru a păcăli oameni
Ghid ANAF pentru veniturile din arenda bunurilor agricole: Cum se calculează impozitul și contribuțiile
Utile 03 Iunie 2025, 13:26

Ghid ANAF pentru veniturile din arenda bunurilor agricole: Cum se calculează impozitul și contribuțiile

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un nou ghid dedicat contribuabililor care obțin venituri din...

Ghid ANAF pentru veniturile din arenda bunurilor agricole: Cum se calculează impozitul și contribuțiile
Extrasele de carte funciară sunt acum disponibile online, fără costuri
Utile 02 Iunie 2025, 10:23

Extrasele de carte funciară sunt acum disponibile online, fără costuri

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat că, începând de luni, 2 iunie, extrasele de carte...

Extrasele de carte funciară sunt acum disponibile online, fără costuri
Copiii trebuie învățați să nu ofere niciodată date personale online
Utile 29 Mai 2025, 11:13

Copiii trebuie învățați să nu ofere niciodată date personale online

Într-un context digital tot mai complex, copiii trebuie educați de timpuriu cu privire la riscurile oferirii datelor...

Copiii trebuie învățați să nu ofere niciodată date personale online
Cererea de finanțare pentru Rabla 2025, disponibilă online pe site-ul AFM
Utile 22 Mai 2025, 14:17

Cererea de finanțare pentru Rabla 2025, disponibilă online pe site-ul AFM

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat modelul cererii de finanţare pentru ediţia 2025 a Programului „Rabla”,...

Cererea de finanțare pentru Rabla 2025, disponibilă online pe site-ul AFM
Cum repari o poartă stricată - ghidul gospodarului
Utile 19 Mai 2025, 22:10

Cum repari o poartă stricată - ghidul gospodarului

Vrei să te gospodărești singur? Să repari lucruri pe lângă casă?. Iată câteva sfaturi pentru repararea porții.

Cum repari o poartă stricată - ghidul gospodarului
Tot mai mulţi români cad victime unei noi înşelăciuni online şi pierd importante sume de bani sub promisiunea unor câştiguri rapide
Utile 18 Mai 2025, 23:35

Tot mai mulţi români cad victime unei noi înşelăciuni online şi pierd importante sume de bani sub promisiunea unor câştiguri rapide

Tot mai mulţi români cad victime unei noi înşelăciuni online şi pierd importante sume de bani sub promisiunea unor câştiguri...

Tot mai mulţi români cad victime unei noi înşelăciuni online şi pierd importante sume de bani sub promisiunea unor câştiguri rapide
Ritualul înnoirii - lucrări specifice de prmăvară, pe lângă casă
Utile 17 Mai 2025, 21:56

Ritualul înnoirii - lucrări specifice de prmăvară, pe lângă casă

Primăvara este anotimpul renașterii, al curățeniei, al începutului unui nou ciclu agricol și gospodăresc. La sat, acest sezon...

Ritualul înnoirii - lucrări specifice de prmăvară, pe lângă casă