Ascultă Radio Antena Satelor Live

85% dintre conservele din carne conțin nitrit de sodiu

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

18 Ianuarie 2016, 13:56

25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către șorici, în proporție de 15% de către apă, în proporție de 13% de către amidon, în proporție de 10% de către proteine din soia, și în proporții variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari și condimente.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate conțin caragenan.
• 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

„La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

De ce să nu mai fugi de conflicte în relația de cuplu?
Utile 29 August 2025, 11:02

De ce să nu mai fugi de conflicte în relația de cuplu?

Ești și tu unul dintre cei care tolerează cu greu conflictele și ar face orice ca să le evite? Atunci cred că suntem destul...

De ce să nu mai fugi de conflicte în relația de cuplu?
Specialiștii din sport nu mai pot profesa fără evaluare psihologică validată oficial
Utile 26 August 2025, 10:17

Specialiștii din sport nu mai pot profesa fără evaluare psihologică validată oficial

Antrenorii, preparatorii fizici și alți specialiști din domeniul sportiv vor putea lucra doar pe baza unui aviz psihologic,...

Specialiștii din sport nu mai pot profesa fără evaluare psihologică validată oficial
5 pași ca să scapi de orice adicție
Utile 20 August 2025, 11:04

5 pași ca să scapi de orice adicție

Adicţia reprezintă comportamentul rezultat atunci când o persoană consumă o substanţă (nicotină, alcool, cocaină etc.) sau se...

5 pași ca să scapi de orice adicție
Cum poți economisi bani în gospodărie fără să-ți schimbi stilul de viață
Utile 15 August 2025, 10:18

Cum poți economisi bani în gospodărie fără să-ți schimbi stilul de viață

În vremuri în care prețurile cresc constant, tot mai mulți oameni caută modalități prin care să-și reducă cheltuielile lunare...

Cum poți economisi bani în gospodărie fără să-ți schimbi stilul de viață
Reguli simple care te pot salva în caz de cutremur
Utile 01 August 2025, 10:15

Reguli simple care te pot salva în caz de cutremur

Într-o țară cu activitate seismică semnificativă, cum este România, educația privind comportamentul corect în timpul unui...

Reguli simple care te pot salva în caz de cutremur
ANAF: Decizii de impunere în valoare de peste 12 ,5 milioane de lei,pentru firmele care şi - au dedus ilegal TVA la maşini de lux
Utile 31 Iulie 2025, 11:04

ANAF: Decizii de impunere în valoare de peste 12 ,5 milioane de lei,pentru firmele care şi - au dedus ilegal TVA la maşini de lux

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, a emis, în perioada 14-25 iulie 2025,...

ANAF: Decizii de impunere în valoare de peste 12 ,5 milioane de lei,pentru firmele care şi - au dedus ilegal TVA la maşini de lux
Adolescenții vin cu soluții ingenioase pentru o vară fără dependență digitală
Utile 25 Iulie 2025, 11:49

Adolescenții vin cu soluții ingenioase pentru o vară fără dependență digitală

Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat un ghid original de activităţi pentru vacanţa de vară, conceput chiar de...

Adolescenții vin cu soluții ingenioase pentru o vară fără dependență digitală
Cele mai multe despăgubiri pentru incendii și calamități, plătite în zona București-Ilfov
Utile 22 Iulie 2025, 10:21

Cele mai multe despăgubiri pentru incendii și calamități, plătite în zona București-Ilfov

Potrivit celor mai recente date furnizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România...

Cele mai multe despăgubiri pentru incendii și calamități, plătite în zona București-Ilfov