Cât de toxice sunt legumele și fructele ce conțin pesticide
84,1% dintre români sunt îngrijorați de efectele pesticidelor asupra sănătății și nu au încredere că Guvernul îi protejează.
Articol de Robina Cornaciu, 15 Noiembrie 2023, 15:10
IPSOS, una dintre cele mai reputate companii internaționale de sondare a opiniei publice, a publicat astăzi rezultatele unui important sondaj despre pesticide.
Sondajul are relevanță la nivel european, desfășurându-se în 6 state membre UE atât din vestul cât și din estul Europei, printre care și România.
“Sondajul relevă că cetățenii români sunt extrem de îngrijorați (cel mai ridicat nivel de îngrijorare din UE, 84,1%) despre impactul pesticidelor asupra sănătății. Concomitent, cetățenii români arată și cel mai scăzut nivel de încredere (50,3%) în dorința guvernului de a-i proteja împotriva pesticidelor.
Rezultatele acestui sondaj trag un semnal de alarmă asupra politicii dezastruoase a României, în acest domeniu. Cetățenii români nu se simt reprezentați de ministerul agriculturii, care de 10 ani dă derogări pe bandă rulantă pentru neonicotinoide, cea mai periculoasa clasă de insecticide, oficial interzise în UE.
În complicitate cu interesele sectorului agro-chimic se află și mediul academic, în mod special ASAS, care bagatelizează de ani de zile problema riscurilor pesticidelor, susținând fără bază științifică deciziile ministerului”, a declarat la Radio România Antena Satelor Ramona Duminicioiu , membru de coordonare al Asociației Eco Ruralis.
Europenii sunt preocupați de reziduurile de pesticide din alimente și posibilul lor efect asupra sănătății. În 2016, aproximativ 50% din alimentele care au fost testate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) conțineau reziduuri de pesticide, cu 3,8% peste limitele legale. În UE, pesticidele și substanțele active din ele sunt monitorizate cu atenție, dar în ultimii ani au fost exprimate îngrijorări referitoare la procedura de aprobare, mai ales după controversa privind reînnoirea aprobării glifosatului din 2017.
Pentru a proteja mai bine sănătatea cetățenilor, Parlamentul European solicită luarea de măsuri privind îmbunătățirea gestionării pesticidelor în UE.