Câte locuințe din România sunt asigurate prin polița PAD
Conform celor mai recente date statistice, în România sunt peste 9 milioane de locuinţe. Din acest număr, la sfârşitul lunii septembrie a.c., doar 1.826.550 de locuinţe aveau o asigurare împotriva dezastrelor naturale.
12 Octombrie 2021, 15:48
Cele mai multe poliţe PAD erau încheiate pentru apartamente, respectiv 1.095.323, în timp ce pentru case erau valabile 731.227 de poliţe, informeaza Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
Potrivit datelor PAID România, 74,9% dintre poliţele active au fost încheiate în mediul urban şi 25,1% în mediul rural. În funcţie de tipul locuinţei, 94,9% dintre poliţele PAD sunt încheiate pentru cele de tip A şi 5,1% pentru locuinţele de tip B.
În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (21,9% din totalul poliţelor), Bucureşti (19,7%) şi Muntenia (18,6%). La polul opus, cea mai mică acoperire o întâlnim în Maramureş (3,2%), Bucovina (3,4% din totalul poliţelor) şi Dobrogea (4,4%).
Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este o poliţă de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundaţii (naturale), cutremure şi alunecari de teren asupra locuinţelor.
Poliţele PAD costă 20 euro, în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).
Locuinţa de tip A este acea construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Locuinta de tip B e construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Foto: pixabay