Ce informații trebuie să conțină meniurile restaurantelor
Meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar și valorile nutriționale.
Articol de Robina Cornaciu, 20 Septembrie 2023, 16:08
Ordinul ANPC care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile unităților de alimentație publică - restaurante, cantine sau fast-food-uri - a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor și este în vigoare din luna martie a acestui an.
„Este în vigoare, începând cu 15 martie anul curent, un ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor prin intermediul căruia agenții economici care desfășoară activități în domeniul alimentației publice sunt obligați să ne informeze în legătură cu ingredientele folosite la realizarea celor preparate, dacă acele ingrediente au o greutate mai mare de 20g, în legătură cu aditivii alimentari folosiți. Totodată, să ne ofere și un tabel nutriționali pentru preparatul respectiv. În acel tabel toate informațiile se raportează la suta grame produse și mă refer la valoare energetică, la grăsimi, la proteine, la carbohidrați”, a declarat la Radio România Antena Satelor, conf.univ.dr. Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori din România.
Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.
Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.
„Asociația Pro Consumatori a făcut o verificare a modului în care sunt respectate obligațiile prevăzute în acel ordin emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Verificările s-au făcut în acele unități de alimentație publică cunoscute sub denumirea de fast-food. Din păcate, aceste informații sunt într-un fel de cartoteci care se află lângă zona de încasare, adică deloc, într-un loc vizibil”, a precizat conf.univ.dr. Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori din România.
ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.
Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.