Copilul și televizorul. Regula 3-6-9-12 pentru părinți
Ai un copil sau un adolescent care petrece prea mult timp în fața televizorului? Gândește-te că tu, părintele lui, ai un rol de jucat în această „relație” care poate fi benefică sau... toxică. Nu uita de regula 3-6-9-12!
29 Decembrie 2022, 17:28
Înainte de vârsta de 3 ani: evitați televiziunea și ecranele neinteractive, deoarece ajută la întărirea pasivității copiilor mici și la distanțarea acestora de cei de care au nevoie fundamental la această vârstă: să interacționeze cu mediul lor folosind simțurile (atinge, vezi, auzi, mișcă etc.). Tabletele tactile, interactive prin natura lor, pot fi introduse, dar nu ar trebui să înlocuiască în niciun caz jocurile tradiționale sau să fie manipulate de copii fără îndrumare.
De la 3 ani, televiziunea poate fi introdusă dar cu moderație. La aceasta varsta, copilul isi intareste achizitiile si incepe sa invete auto-reglarea. Limitele impuse timpului de ecran trebuie să facă parte din aceasta: de la 1/2 oră până la 3 ani până la 1 oră maxim pe zi până la 6 ani. Ecranul este un moment de partajare cu un părinte.
Nu aveți niciodată un paravan în dormitor, ecranele trebuie să fie într-o cameră comună. De asemenea, evita sa le folosesti seara (LED-urile perturba ritmurile de somn), la masa sau pentru a calma copilul.
Între 3 și 6 ani: nu oferi copilului tău o consolă de jocuri personală. De asemenea, evitați să plasați un computer sau un televizor în dormitorul copilului dumneavoastră. Limitați timpul de utilizare prin stabilirea unor reguli clare despre când pot fi utilizate și pentru cât timp. Preferați să vă jucați cu ceilalți sau cu familia decât să vă lăsați copilul singur în fața ecranului său, cu riscul ca atitudinea lui să devină compulsivă și să se refugieze în ecrane pentru a scăpa din lumea reală.
Între 6 și 9 ani: setați un timp de ecran autorizat și lăsați libertatea copilului să îl distribuie după cum dorește. Asigurați-vă că continuă să-și facă timp pentru activități în afara ecranului. Începe să-i vorbești despre noțiunea de drepturi de imagine și de dreptul la intimitate.
De la 9 ani: introduceți-vă copilul pe Internet. Însoțește-l în această descoperire și explică-i pericolele internetului, insistând în special asupra faptului că tot ce este pus pe web poate intra în domeniul public, nu poate fi șters și nu este neapărat adevărat. Continuați să setați o durată autorizată, permițând copilului să o distribuie după cum dorește între diferitele ecrane. Informați-l de vârsta de la care va putea avea propriul telefon mobil.
După vârsta de 12 ani: poți să-ți lași copilul să navigheze singur pe web cu condiția ca acesta să fi înțeles pe deplin riscurile asociate acestei practici și să definești un cadru: stabiliți împreună orele de conectare autorizate (evitând conexiunile nocturne și nelimitate din camera lui) , informează-l despre pericolele pornografiei și hărțuirii, discută cu el ce autorizează legea în ceea ce privește descărcarea, învață-l să respecte semnalizarea PEGI (Pan European Game Information) care atribuie fiecărui joc o anumită vârstă.
Foto: pIxabay