Cum să faci să mănânci mai puțină carne?
Colesterol, cancer, trigliceride... Acuzată că participă la dezvoltarea multor probleme de sănătate, carnea este din ce în ce mai puțin apreciată.
30 Ianuarie 2023, 12:31
Problema că acest aliment este încă deosebit de apreciat în farfurii noastre. Cum poți rezista unei fripturi bune de ardei? O friptură tartar? Iată sfatul Annei Guillot, nutriționist-dietetician de a mânca mai puțină carne.
Ouă, soia, tofu: luați în considerare alte surse de proteine
De ce nu vă înlocuiți carnea cu alternative care sunt la fel de bogate în proteine? În ceea ce privește aportul „celelalte surse de proteine sunt ouăle, produsele lactate și toate proteinele vegetale” își amintește nutriționistul francez Anne Guillot. In plus, intrucat „carnea contine toti aminoacizii esentiali, cei pe care organismul nu ii poate produce si care trebuie furnizati de alimente” trebuie sa ne gandim la alegerea substitutului potrivit si/sau la combinarea acestuia cu leguminoase precum orezul, lintea si nautul.
Gândiți-vă și: „Produsele fermentate din soia precum miso, tempeh sau natto pot fi un înlocuitor interesant. Tofu poate fi o sursă interesantă de proteine vegetale, dar doar în cantități mici, deoarece nu este un produs din soia fermentată.” subliniază nutriționistul.
O farfurie cu legume
În loc să vă puneți o farfurie cu carne cu legume, pregătiți o farfurie exclusiv din legume. Pentru a nu avea senzația de a mânca un singur lucru, alege mai multe legume colorate și fă o prezentare drăguță care să-ți facă foame. De exemplu, puteți face lasagna vegetariană cu fâșii de vinete sau dovlecei pentru a înlocui straturile de carne.
Leguminoase de două ori pe săptămână
„De două sau trei ori pe săptămână, mănâncă leguminoase”, ne sfătuiește Anne Guillot. Alege-le cu legume pentru a înlocui carnea. Acest lucru vă va oferi energia de care aveți nevoie pentru a trece peste zi fără a fi nevoie de carne suplimentară. De exemplu, luați o farfurie de fasole albă și adăugați roșii crude sau fierte.
Înlocuiți carnea cu năut
Pentru unele feluri de mâncare, este greu să te poți descurca fără carne. Cel puțin, asta credem noi. După cum ne spune Anne Guillot, este posibil „în mâncăruri precum tajine sau cușcuș, să uităm de carne și să o înlocuiești cu năut, migdale sau fructe uscate (prune uscate, caise, curmale)”. Mâncarea ta va fi delicioasă chiar și fără adaos de carne.
Înlocuiți cârnații cu... fistic
Felii de cârnați, cârnați mici cocktail, pâine prăjită rillete... Aperitivul este un moment complicat pentru cei care iubesc carnea. Dar există trucuri! „Este posibil să le înlocuim cu semințe oleaginoase precum caju, fistic dar și cu brânză și măsline” admite nutriționistul.
Mănâncă cereale și nuci
"Faceti salate ca fel principal insotita de cereale integrale, branzeturi, legume, nuci si seminte. Veti avea astfel un aport de proteine, fibre, vitamine si minerale" subliniaza specialistul.
Idee de reteta: pregateste o salata calda de spelta cu sfecla fiarta, avocado, cateva cuburi de feta si migdale. Un fel de mâncare echilibrat și delicios chiar și fără carne.
Consumul de produse lactate
Dacă ești îngrijorat de reducerea consumului de carne, fiecare este diferit. Doar pentru că cineva are nevoie de el pentru a te ajuta să treci peste zi, nu înseamnă că și tu ai nevoie. Dacă aveți dubii, consultați un medic care vă va spune ce să faceți. Pe de altă parte, să știi că dacă consumi „lactate și ouă poți reduce consumul de carne la o dată pe săptămână fără să simți cea mai mică schimbare în interiorul corpului tău” explică nutriționistul.
Prioritizează fructele de mare
În loc să apelezi sistematic la carne, poți opta pentru produse din fructe de mare, deoarece, așa cum subliniază Anne Guillot, „unii oameni au nevoie de un minim de carne pe săptămână, o porție poate fi mai mult decât suficientă”. Și este ușor să înlocuiți carnea cu fructe de mare în timpul mesei".
Foto Pixabay