Ginkgo biloba și memoria: îndoieli
Se presupune că suplimentarea dietei cu Ginkgo biloba stimulează memoria și concentrarea. Un studiu american recent ne obligă să reconsiderăm aceste beneficii, al căror impact nu pare a fi atât de real pe cât ar vrea să ne facă să credem producătorii.

Articol de Simona Lazăr, 10 Ianuarie 2024, 21:08
O plantă plină de virtuți...
În multe țări din Europa, extractele de Ginkgo biloba sunt disponibile pe bază de prescripție medicală.
Acestea sunt indicate pentru îmbunătățirea oxigenării țesuturilor, în special în cazul problemelor vasculare (circulație arterială deficitară: arterită a membrelor inferioare, sindrom Raynaud).
Se administrează, de asemenea, pentru ameliorarea anumitor simptome de deficit intelectual la persoanele în vârstă.
În Statele Unite, produsele care conțin Ginkgo biloba sunt comercializate fără prescripție medicală, iar unele dintre ele pretind o îmbunătățire foarte rapidă a vigilenței și a concentrării (după 4 săptămâni) la toate persoanele sănătoase cu vârsta de peste 12 ani. Deși producătorii par foarte convingători, nu există studii clinice bine controlate care să susțină astfel de rezultate.
În Europa și în Statele Unite, suplimentele alimentare cu ginkgo biloba se numără printre cele mai bine vândute produse de fitoterapie.
Nu există un produs magic!
De exemplu, încă din 2002, cercetătorii americani au fost interesați de acest tip de medicament, luând Ginkoba® din laboratorul Boehringer Ingelheim. Doza recomandată de producător pentru efecte benefice asupra memoriei este de trei comprimate de 40 mg pe zi, timp de cel puțin o lună. Echipa doctorului Solomon a studiat 230 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, fără boli fizice sau psihice. Efectele medicamentului au fost comparate cu cele ale unui placebo.
După șase săptămâni (adică cu două săptămâni mai mult decât perioada minimă indicată), nu a putut fi demonstrată nicio îmbunătățire a performanțelor, nici în rezultatele testelor neuropsihologice (care evaluează învățarea, memoria, atenția și concentrarea), nici în impresiile pacienților înșiși și ale celor din jurul lor.
Prin urmare, acest studiu clinic de mare amploare, bine realizat, a pus sub semnul întrebării valoarea suplimentării cu Ginkgo biloba pentru îmbunătățirea funcțiilor mentale la subiecții vârstnici.
De atunci, alte studii au confirmat că această plantă nu are niciun efect preventiv asupra declinului cognitiv, indiferent de vârstă, de doza sau de durata tratamentului. De exemplu, această meta-analiză britanică a examinat toate studiile menite să determine impactul ginko biloba asupra funcției cognitive la persoane care se aflau inițial într-o stare de sănătate bună (mai mult de o mie de persoane în total și de vârste diferite).
Aceștia au concluzionat că nu a existat niciun efect asupra memoriei, concentrării sau atenției.
Un alt exemplu este un studiu francez care arată că un tratament cu ginko biloba timp de 5 ani (120 mg de ginko versus placebo timp de 5 ani) nu reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Studiul a implicat aproape 3.000 de subiecți, cu o vârstă medie de 70 de ani, care au raportat probleme minore de memorie.
În concluzie, ginkoba nu previne declinul cognitiv și nici nu reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.