Recomandări pentru prevenirea incendiilor, la încălzirea cu lemne
Pompierii atrag atenţia asupra importanţei respectării măsurilor de prevenire a incendiilor la locuinţe, care se produc mai ales în lunile de iarnă. Din nefericire, aceste incidente se soldează deseori cu pierderi de vieți.

Articol de Antena Satelor, 12 Ianuarie 2024, 15:43
Colonel Bogdan Grigore, ofițer specialist in prevenirea incendiilor din cadrul IGSU, ne reaminteste câteva reguli şi măsuri de securitate la exploatarea sobelor cu incalzire pe lemne.
"La exploatare a sistemelor și mijloacelor de încălzire principalele reguli de care trebuie să ținem cont sunt de utilizare trebuie verificate amănunțit. Trebui să să luăm măsuri, să verificăm dacă ele sunt în perfectă stare de funcționare. Nu se admite utilizarea sobelor fară ușițe la focare și cenușare.
Dacă constatăm că au defecțiuni, sau sunt neizolate corespunzător față de elementele combustibile ale clădirii nu trebuie folosite.
In fața ușiței de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă trebuie protejată cu o tablă metalică. Se interzice depozitarea materialului combustibil, a cărților, hainelor, lumânărilor in apropierea sobei.
Este intezisa uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a acesteia.
Este interzisă aprinderea focului în sobe prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Se pot folosi torte sau da alte alte variante, astfel încât să fim în siguranță. In niciun caz nu motorină, benzină sau alți combustibili inflamabili.
Nu se admite folosirea unor lemne mai lungi decât vatra focarului sobei, sau cărbuni cu o putere calorifică mai mare decât cea stabilită de producătorul echipamentului de încălzire.
Daca utilizăm lemne mai lungi automat nu o să putem închide ușa.
Cenușa care rezultă, ulterior arderii se evacuează periodic într-un loc stabilit și amenajat în acest scop. Dar numai după ce se sting complet resturile de jar și la distanță față de alte materiale sau construcții, fânar sau ce avem în gospodărie.Trebuie sa păstrăm o distanță de siguranță, astfel încât să nu existe riscul ca de la acel jar să aprindem materiale combustibile."
RăspundeRedirecționează