Și animalele noastre de companie este sănătos să își păstreze silueta
Dacă excesul de greutate este nociv pentru sănătatea noastră, este nociv și pentru cea a animalelor noastre de companie. A acorda atenție regimului alimentar al câinilor și pisicilor noastre este doar un mod de a avea grijă de ei!
Articol de Simona Lazăr, 14 Noiembrie 2024, 12:03
Un abdomen care atârnă, coaste care nu pot fi palpate, lipsa entuziasmului pentru joacă și mai puțină ușurință în mișcare sunt toate semne că câinele dumneavoastră este supraponderal. Obezitatea poate fi cauzată de o boală (hipotiroidism, de exemplu). Cu toate acestea, cel mai adesea se datorează unui aport energetic care depășește nevoile animalului dumneavoastră de companie. Rația trebuie să fie adaptată la stilul de viață, vârsta și starea de sănătate a animalului dumneavoastră.
Pisica ca degustător și câinele ca gurmand
Un alt factor important, adesea neglijat, este cunoașterea comportamentului alimentar natural al animalului dumneavoastră de companie. În sălbăticie, pisicile sunt carnivore care vânează zi și noapte și mănâncă între 10 și 20 de mese pe zi! Ele au nevoie de un mediu care să le permită să își desfășoare numeroasele activități (observare, joacă, ascundere etc.). Așadar, este ușor de înțeles de ce pisicile care trăiesc în interior și sunt hrănite cu o dietă bogată iau câteva kilograme în plus. Atitudinea corectă este să îi oferiți pisicii o cantitate de hrană pe care să o poată mânca în ritmul său pe parcursul zilei. Câinii au o cu totul altă problemă: în sălbăticie, ei trăiesc într-o haită ierarhizată. Mănâncă doar atunci când i se prezintă ocazia, cu alte cuvinte atunci când grupul a prins o pradă și animalul dominant îl lasă să se apropie de ospăț. În acest fel, se supune unui ritual de mese rare, dar copioase. Așadar, cel mai bine este să vă hrăniți câinele la ore fixe, de 2 sau 3 ori pe zi, și să îi scoateți bolul la 15 minute după începerea mesei, chiar dacă acesta nu este gol.
Proteine pentru pierderea în greutate
Contrar a ceea ce ați putea crede, reducerea cantității de mâncare pe care o consumă câinele dvs. nu este cu siguranță cea mai bună modalitate de a-l ajuta să slăbească. De fapt, pentru a fi eficientă, această dietă ar presupune să oferiți doze atât de mici de hrană încât v-ați expune prietenul la deficiențe de nutrienți esențiali (proteine, vitamine, minerale). Acesta este motivul pentru care profesioniștii în nutriția câinilor și pisicilor oferă acum diete bogate în proteine. Acest tip de alimente ajută la reducerea grăsimii corporale fără a topi mușchii. Mai mult, aceste alimente sunt mai sărace în calorii deoarece conțin mai puține grăsimi decât alimentele tradiționale.
Sterilizarea favorizează obezitatea
Mai mult, din motive care nu sunt încă pe deplin înțelese, sterilizarea animalului dvs. de companie reduce necesarul său de energie. Cu alte cuvinte, dacă îi dați animalului aceeași mâncare ca înainte de operație și în aceleași cantități, acesta se va îngrășa. Prin urmare, este recomandabil săajustați dieta animalului dumneavoastră cu 3 săptămâni până la o lună înainte de sterilizare și să mențineți această dietă tot timpul după aceea. Rețineți că există alimente special echilibrate pentru animalele sterilizate.
Boli asociate
În cele din urmă, pe lângă inconvenientele cauzate de greutatea în sine, obezitatea predispune animalul dvs. la boli precum șchiopătatul, diabetul zaharat, afecțiunile pielii (unele animale obeze nu își mai pot toaleta întregul corp), diareea și insuficiența cardiacă. În concluzie, pentru a avea un animal zvelt și plin de energie, respectați-i modul de viață ancestral, asigurați-vă că îi oferiți o alimentație echilibrată și dați-i posibilitatea să facă mișcare.