Singurul drum naţional de pământ din ţară, DN 7D, a fost declasificat pentru a putea fi asfaltat
Singurul drum naţional de pământ din ţară - DN 7D - a fost trecut în categoria drumuri judeţene şi urmează să fie administrat de Consiliul Judeţean Vâlcea, potrivit unei hotărâri adoptate de consilierii judeţeni.
29 Noiembrie 2018, 12:52
Drumul respectiv are o lungime de peste 31 de kilometri, din care doar şase sunt asfaltaţi, în ultimii 15 ani aici fiind efectuate doar lucrări sporadice de întreţinere, astfel că, în prezent, acesta este într-o stare avansată de degradare.
"Ne angajăm într-o provocare cum demult nu a mai avut CJ Vâlcea, şi anume, să preluăm şi să reabilităm acel drum al Ţării Loviştei. Este un drum pe cât de lung, pe atât de greu, pentru că este un drum care parcă e viu. Ce repari într-o parte, se strică în altă parte. (...) Am stabilit cu primarii localităţilor pe care acest drum le traversează ca, într-o primă etapă, împreună să hotărâm un program de întreţinere, reparaţii şi reabilitare a acestuia. Evident că vom căuta şi tot ce înseamnă finanţare pentru a-l putea face de la cap la coadă, fie pe fonduri europene, fie pe alte programe", afirmă preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Acest traseu a fost transformat din drum judeţean în drum naţional printr-o hotărâre de guvern din 2003, dar în ultimii 10 ani, pentru că Drumurile Naţionale nu au investit deloc în întreţinerea lui, primarii din zonă au cerut insistent ca el să revină în administrarea judeţului.
"Asta este o zi istorică, pentru că e o istorie de 15 ani trecuţi de când s-a luat hotărârea de transformare în drum naţional a acestui tronson. Chiar dacă este un drum pe care trebuie făcute multe lucrări, este foarte important pentru toţi locuitorii din Ţara Loviştei ca el să fie reabilitat şi modernizat. Să fii în 2018 şi să nu ai asfalt la poartă, să stai în praf şi în noroi, chiar este o tragedie. Poate că exagerez un pic, dar acesta mi se pare cuvântul cel mai potrivit pentru ceea ce se întâmplă de ani de zile în această zonă. Nu cred că mai există în ţară nici măcar drumuri comunale care să arate atât de rău ca acest drum naţional", a precizat Ion Sandu, primarul comunei Perişani, una dintre localităţile pe care acest drum le străbate.
DN 7D porneşte din DN7 (Câinenii Mici), traversează patru comune din nordul judeţului Vâlcea - Câineni, Boişoara, Titeşti şi Perişani - şi continuă în Argeş cu un drum judeţean. Este traseul cel mai scurt între judeţele Argeş şi Sibiu şi, totodată, o alternativă la DN 7, ocolind atât Valea Oltului, cât şi Dealul Negru, zone foarte aglomerate şi care se blochează des din cauza accidentelor rutiere.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis încă din luna iunie a acestui an că este de acord cu trecerea acestui sector de drum din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al judeţului Vâlcea.
Sursa: AGERPRES